İngiltere’de on binlerce kişi Gazze’de ateşkes için 9’uncu kez sokaklarda

Bank of England ve finans kuruluşlarının bulunduğu şehrin tarihi merkezi City’deki Bank bölgesinde toplananlar, Gazze’de kalıcı ateşkes çağrısı yapmak ve anlaşmanın kabul edilmemesini protesto etmek için parlamento binasına yürüdü. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ateşkes çağrısı yapan karar taslağı.

Pek çok STK’nın Filistin’le dayanışma ve ateşkes çağrısıyla 5 kilometrelik güzergahta dokuzuncu kez bir araya gelen protestocular, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması, uygulanan ayrımcı politikalara son vermesi çağrısını yineledi. Filistin’e doğru. Filistinliler ve Filistinliler için adalet için.

Göstericiler, İngiliz hükümetine ve politikacılara İsrail’e verdikleri desteği sona erdirmeleri ve dünya çapındaki ateşkes çağrılarına katılmaları çağrısında bulunurken, ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Unite’deki veto oyu ve İngiltere’nin çekimser kalmasını protesto etti.

Öte yandan Londra Büyükşehir Polisi yürüyüş güzergahında yoğun güvenlik önlemi aldı. Polis minibüsleri ilk kez protestocuların önünde yürüme hızıyla hareket ederek güvenliği sağladı.


Eski İçişleri Bakanı yine yürüyüşe nişan aldı

Öte yandan, Filistin’e destek yürüyüşlerini “nefret yürüyüşü” olarak nitelendirmesi nedeniyle İngiliz hükümetinin eleştirilerine maruz kalan ve geçen ay görevden alınan eski İçişleri Bakanı Suella Braverman ile eski Göçmenlik Bakanı Robert Robert Jenrick tepki gösteriyordu. İngiltere’nin BM Güvenlik Konseyi oylamasında çekimser kalması.

Braverman, “ABD’ye desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. İngiltere’nin çekimser kalması hayal kırıklığı yaratıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Jenrick, He Said’de yazdı.


İskoçya ve Galler ateşkes teklifini kabul ederken İngiltere reddetti.

Ülkede 14 Ekim’den bu yana düzenlenen yürüyüşlere “nefret yürüyüşü” tabirini kullanan eski İçişleri Bakanı Suella Braverman’a tepki duyulmuş ve Braverman, hükümet değişikliği kapsamında 13 Kasım’da görevinden alınmıştı.

Braverman ayrıca Filistin bayrağı sallamanın ve Filistin’i destekleyen sloganlar atmanın “duruma göre” teröre destek olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Londra Büyükşehir Polisi, yürüyüşün çoğunlukla barışçıl olduğunu ve bunu engelleyecek herhangi bir yasal neden bulunmadığını söyleyerek eski bakanla çelişti.

Ülkede ateşkes çağrısı yapan önergeler Britanya Parlamentosu ile Galler ve İskoçya’nın bölgesel parlamentolarında da oylandı. Britanya Parlamentosu önergeyi reddederken, İskoçya ve Galler bölgesel parlamentoları kabul etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir