ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranlarını 15 ay sonra sabit tuttu

Yüksek enflasyon karşısında Mart 2022'den bu yana 10 faiz artışı yapıldı

REKLAM

ABD Merkez Bankası (Fed) oybirliğiyle referans faiz oranını beklendiği gibi değiştirmeyerek %5-5,25 seviyesinde tuttu.

Fed açıklamasında, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflediği belirtilirken, federal fon oranının yüzde 5 ile 5,25 aralığında tutulmasına karar verildiği belirtildi. Bu hedefleri desteklemek için.

Yüksek enflasyon karşısında Mart 2022'den bu yana 10 faiz artışı yapıldı

Geçtiğimiz yıl varlık alım operasyonunu tamamlayan ve ABD'deki yüksek enflasyon karşısında faiz artırmaya başlayan Fed, 2022 yılının Mart ayında 25 baz puanlık artışla 2018'den bu yana ilk kez faiz artırma kararı aldı.

Geçen yıl Mayıs ayındaki toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından bu yana en hızlı faiz artışını gerçekleştiren Fed, Haziran toplantısında faiz oranını 1994'ten bu yana en dik olan 75 baz puan artırmış, 2013'te de aynı oranda faiz artırımına gitmişti. Temmuz, Eylül ve Kasım toplantıları.

Geçtiğimiz yıl üst üste 4 toplantıda faiz oranlarını 75 baz puan artıran Fed, geçen yılki son toplantısında faiz artış hızını 50 baz puan artırarak yavaşlatmaya başlamıştı. Banka, 2023 yılının ilk toplantısında faiz artış hızını 25 baz puanlık artışla yavaşlatmaya devam etti.

Fed, Mart ve Mayıs toplantılarında faiz oranını 25'er baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan %5-5,25 aralığına getirdi. Banka, mayıs ayı toplantısında geçen yılın mart ayından bu yana onuncu faiz artışını gerçekleştirerek faiz oranını toplamda 500 baz puan artırdı.

ABD'de enflasyon, geçen yılın Haziran ayında %9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra en son Mayıs ayında %4 seviyesinde kaydedildi.

Fed Başkanı Powell şunları söyledi: “Neredeyse tüm Fed yetkilileri, bu yılki bazı ek faiz oranları artışlarının, enflasyonu zaman içinde %2'ye düşürmek için uygun olacağına inanıyor.” bir açıklama yaptı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir