Profesör. Tuğut, “HPV enfeksiyonlarının tümü kansere neden olmaz. Ancak rahim ağzı kanserinin asıl nedeni HPV enfeksiyonlarıdır. HPV aşısı özellikle 9-26 yaş arası, hiç cinsel ilişki yaşamamış kadın ve erkeklere önerilmektedir.” Rahim ağzı kanseri ve diğer hastalıklara karşı kendinizi korumanın etkili yolu düzenli aşılardır.” “Belirli aralıklarla jinekolojik muayene ve PAP smear” dedi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi SCÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Tuğut, her yıl 500 binden fazla kadını etkileyen rahim ağzı kanserine karşı uyarıda bulundu. Profesör. Tuğut, Türk istatistiklerine göre 2020 yılında ülkemizde rahim ağzı kanserinin 35 kanser türü arasında 19. sırada yer aldığını söyledi. Rahim ağzı kanserine ilişkin verileri paylaşan Nilüfer Tuğut, “1532 yeni rahim ağzı kanseri tanısı konuldu ve 1245 ölüm gerçekleşti. Rahim ağzı kanseri, rahim ağzı adı verilen rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür. Raporlanan küresel kanser istatistiklerine göre Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’na göre 2020 yılında 604 ölüm meydana geldi.“1.127 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu. 341.831 kişi ise rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybetti” dedi.
‘SERVİKS KANSERİNDEN 1245 ÖLÜM GÖZLENDİ’
Kadınlarda en sık görülen kanser türünün rahim ağzı kanseri olduğunu belirten Prof. Dünyada kadınlarda üreme sistemi sıralamasında rahim ağzı kanseri 2., rahim kanseri 6. ve 7. sırada yer alıyor. “Türk istatistiklerine göre rahim ağzı kanseri 2020 yılında ülkemizdeki 35 kanser arasında 19’uncu sırada yer alırken, 2.532 yeni kanser tespit edildi. Rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu ve 1.245 kişi rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybetti” dedi.
“ORTA VE YAŞLI KADINLARDA GÖRÜLÜYOR”
Bu kansere neden olan ana faktörün HPV olarak da bilinen human papilloma virüsü olduğunu belirten Prof. Kansere neden olan HPV enfeksiyonunun ortaya çıkmasından sonra yaklaşık 10 ila 15 yıl geçmesi gerekir. Rahim ağzı kanseri sıklıkla orta yaşlı ve yaşlı kadınlarda görülür.” Rahim ağzı kanserinin en belirgin belirtileri cinsel ilişki sırasında ağrı, ilişki sonrasında akıntıya benzer kanama ve ağır, et suyu renginde, kokulu vajinal akıntıdır” dedi.
“Her şeyden önce aşı olmalıyız”
Rahim ağzı kanserinden korunmanın yollarına da değinen Prof. Bırakın.HPV’ye karşı yüzde yüz koruma sağlamasa da HPV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak önemlidir.Cinsel ilişki sırasında prezervatif ve tekeşlilik ile korunmak tercih edilir.Bağışıklık sistemimiz için düzenli uyumalıyız, oluşturup uygulamalıyız. düzenli egzersiz programı yapın, meyve ve sebze açısından zengin besinler tüketin ve “Paketlenmiş ve işlenmiş gıdaları tüketmekten kaçının. Ama her şeyden önce aşı olun. HPV aşısı özellikle hiç cinsel ilişki yaşamamış kişiler için önemlidir. “9 ila 26 yaş arası erkek ve kadınlara tavsiye edilir.”