Güney Afrika’daki Filistin’le dayanışma konferansına Türk delegasyonu da katılıyor

Johannesburg’daki Cordoba Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek konferansa, Asya’dan Latin Amerika’ya kadar 50’den fazla ülkeden heyetlerin yanı sıra Filistin kurum ve kuruluşlarının temsilcileri de katılacak.

Konferansa katılanlar arasında İstanbul AK Parti Milletvekili Hasan Turan başkanlığındaki Türk heyeti de yer alıyor.


Nelson Mandela, Güney Afrika ve Filistin

Dünya çapında 40’tan fazla ülkeden Filistin’e destek veren birçok sivil toplum kuruluşunu (STK) aynı çatı altında buluşturan “Filistin’e Dönüş için Küresel Kampanya” kapsamında düzenlenen konferans, 10’uncu yıl dönümü nedeniyle düzenleniyor. Irkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadelenin dünya sembollerinden biri olan Nelson Mandela’nın ölümü. .

Filistin meselesinin en büyük destekçilerinden biri olan Mandela’nın ülkesi, hâlâ İsrail’e karşı en net ve somut adımları atan ülkelerden biri.

İsrail’i soykırımla suçlayarak Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuran, Tel Aviv’deki diplomatlarını çeken ve parlamentosu Pretoria’daki İsrail büyükelçiliğini kapatma kararı alan Güney Afrika, Filistin meselesini “apartheid’la mücadele” misyonuyla ele alıyor.


“Filistin özgür olmazsa dünya esaret altında kalır”

Programın açılış oturumunda konuşan Turan, katılımcılara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve “Filistin meselesini her platformda savunan” Türk milletinin selamlarını ileterek, “örnek teşkil eden” Mandela’nın ülkesinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. mücadelesiyle ezilen ve sömürülen halklar için”.

Turan, şunları söyledi: “Geçmişte apartheid döneminde her türlü baskı ve ayrımcılığı yaşayan Afrika halkının, günümüz Filistin halkına tüm renkleriyle destek vermesi, kendilerini “olarak nitelendirdikleri” bazı ülkelerden ne kadar uzak olduklarını gösteriyor. Modern, çağdaş, insan özgürlüklerinin ve haklarının sözcüsü gibi hareket ediyorlar ama çocuk katillerini alkışlamaktan da geri durmuyorlar” dedi.

Afrika ülkelerinin özgürlüğü dişinden tırnağına kadar kazandığını, bedelini kanla ve canla ödediğini vurgulayan Turan, işgal altındaki Filistin halkının özgürlüğe doğru emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Turan, Türkiye’nin Gazze’yi Filistinlilerden kurtarma girişiminden ve bölgesel, hatta küresel savaş tehlikesinden duyduğu kaygıyı dile getirerek, “İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırıma” karşı vicdanlı ve sağduyulu insanların dünyanın her yerinde Filistin’e seslendiğini söyledi. katliamın ve acının hafızalardan silinmeyeceğini teyit etti.

İsrail’i durdurmanın, Netanyahu yönetimini (Başbakan Benjamin) cezalandırmanın ve başkenti Kudüs olan bütünleşmiş, egemen ve bağımsız bir Filistin Devleti yaratmanın küresel bir vicdani sorumluluk olduğunu vurgulayan Turan, şöyle konuştu: Afrika halkı.” “Filistin özgür değilse Güney Afrika’nın özgürlüğü tam olmayacaktır.” Aynı şekilde diyoruz ki, Filistin özgür olmazsa dünya esaret altında kalır. dedi.


5 Aralık’ta Filistin’e destek gösterisi düzenlenecek

Filistin’le küresel dayanışmanın farklı yönlerinin tartışıldığı oturumlarla devam eden program, Mandela’nın ölüm yıldönümü olan 5 Aralık’ta idari başkent Pretoria’da gerçekleştirilecek Filistin’le dayanışma gösterisiyle sona erecek.

İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi partisi, muhalefetteki Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) partileri ve Güney Afrika’daki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da destekleyeceği gösterinin geniş bir katılımla gerçekleşmesi bekleniyor.

Öte yandan programa katılan Filistinli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin hayatlarının korunması amacıyla kongre merkezi ve çevresinde geniş güvenlik tedbirlerinin alındığı dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir