Tek kullanımlık elektronik sigara ithalatını yasaklıyor

İthalat yasağının yanı sıra tek kullanımlık sigaraların üretimi ve reklamına ilişkin yeni kurallar getirilecek.

Amaç, ülkede e-sigaranın eğlence amaçlı kullanımını tamamen ortadan kaldırmaktır.

E-sigaralar düzenli sigarayı bırakmanın bir yolu olarak pazarlanıyor, ancak Avustralya Sağlık Bakanı Mark Butler bunu reddetti “Nikotine bağımlı yeni nesil” Kendisinin yarattığını söylüyor.

Elektronik sigaralar (e-sigaralar) lityum pillerle çalışır ve nikotin, yapay tatlandırıcılar ve diğer kimyasalları içeren sıvı kartuşlar kullanır.

Ülkede 2021 yılından itibaren nikotin içeren e-sigaralar yalnızca doktor reçetesiyle satın alınabilecek. Ancak bu kısıtlamalara rağmen bağımlılık düzeyinin önemli ölçüde arttığı bildirildi.

Sidney Üniversitesi’nin bu yılın başlarında yaptığı bir araştırmaya göre, 14-17 yaş arasındaki gençlerin dörtte birinden fazlası e-sigara kullanıyordu.

Avustralya Kanser Konseyi yardım kuruluşunun araştırmasına göre aynı yaş grubundaki 10 gençten 9’u nikotin içeren e-sigaraya ulaşmanın kolay olduğunu söylüyor.

Bakan Butler, e-sigara ithalat yasağının 1 Ocak’tan itibaren başlayacağını, şarj edilebilir (tıbbi olmayan) e-sigaraların ise mart ayından itibaren ülkeye girişinin yasaklanacağını duyurdu.

Tedavi edici e-sigara ithalatçılarına ve üreticilerine tatlandırıcılar, nikotin içeriği ve ambalajlama konusunda da yeni kısıtlamalar getirilecek.

Uzmanlar, e-sigaranın uzun vadeli etkilerinin henüz tam olarak bilinmediği konusunda uyarıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Johns Hopkins Üniversitesi’nin araştırmasına göre e-sigara ile kronik akciğer hastalıkları ve astım arasında bir bağlantı var.

Avustralyalı bilim insanları da bu sigaralarda kullanılan sıvıların içindeki kimyasalların akciğer sağlığını etkilediği konusunda uyarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir