Blister nedir?
Deri üst ve alt deri olmak üzere iki kısımdan oluşur. Üst kısımdaki deri ölü hücrelerden oluştuğu için sinir ve kan damarları yoktur. Dermis ise bunun tam tersidir. Bu iki tabaka arasında sıvı birikmesine halk dilinde kabarcık denir. Oluşan küçük olanlara vezikül, büyük olanlara ise kabarcık adı verilir.
Su tutulması, vücudumuzu oluşturan hücrelerin içine sıvıların sızmasıdır. Bu sıvı deriden uzaklaştırılmadan bir süre orada kalırsa iltihap meydana gelebilir. Kabarcığın oluştuğu bölgede gerginlik nedeniyle ağrı oluşabilir. Bu durum sorunu yaşayan kişide rahatsızlık hissi yaratabilir.
Ayağınızda büyük ve dolu bir kabarcık varsa, kabarcıkları boşaltmanız gerekir. Pratikte evde, steril bir iğnenin ucunu kullanarak, kabarcığın oluştuğu alanı bir iyot çözeltisiyle temizleyin ve ardından kabarcığın tavanını bozmadan sıvıyı iğne ile aspire edin. Bu işlem kabarcığın neden olduğu ağrıyı dindirecek ve bölgedeki hasarın daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır.
Ayaklarda kabarcıklara ne sebep olur?
Ayak kabarcıklarının bilinen birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:
Çok koşmak veya yürümek ciltte tahrişe neden olabilir. Bu nedenle hasarlı ciltte su birikebilir.
Ayakkabılarınızın içine giren çakıl, kum ve taş gibi malzemeler ayaklarınızı zorlayarak su birikmesine neden olabilir.
Çorap ve ayakkabı yanlış seçilirse cilde zarar verebilir. Ayrıca çoraplarınızı sık sık değiştirmeniz su kabarcıklarının oluşmasını engelleyebilir. Seçilen ayakkabıların kullanım amacına uygun olması da önemlidir. Kullanılan çoraplar pamuk değil, yün/sentetik olmalıdır.
Ayağınızın herhangi bir yerinde ağrı hissederseniz hemen ayağınızı yıkamalı ve temiz bir çorap giymelisiniz.
Ayaktaki kabarcık bu gibi sebeplerden kaynaklanmıyorsa ve iyileşmesi uzun sürüyorsa başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu durumlarda doktora başvurmanızda fayda var.
Ayaktaki kabarcıklardan nasıl kurtulur ve nasıl tedavi edilir?
Ayaklardaki kabarcıklar göz ardı edildiği takdirde enfeksiyon riski oluşturan can sıkıcı bir durumdur. Kabarcık tamamen yok olana kadar ayakta durmamak çok önemlidir. Ayaklarında kabarcık olan kişiler dinlenirse normalden daha hızlı iyileşir.
Kullandığınız ayakkabı ayağınızda su toplamasına neden olduysa aynı ayakkabıyı giymeyin yoksa sorun çözülmelidir. Ayaklardaki kabarcıklar kaybolmamışsa sıvının temiz bir ortamda boşaltılması gerekir. Kabarmış ayaklara bir süre çorap giyilmemelidir.
Ayaktaki kabarcık zaten kendiliğinden patlamışsa sorunlu bölgenin temizliğine daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Patlayan kabarcığın çevresi sık sık ılık su ile temizlenmeli ve antibiyotikli krem sürülmelidir. Kabarcıklı bölgedeki yırtık alanların hiçbir şekilde daha fazla soyulmaması ve derinin bu bölgeyi kendi kendine dökebilmesi gerekir.
Kanser, kalp hastalıkları, HIV, şeker hastalığı gibi nedenlerle enfeksiyona yakalanma riski yüksek olan kişilerin ayaklarında su toplaması yapmaması gerekiyor. Bu rahatsızlıkları olan kişiler bir tıp uzmanının rehberliğinde tedavi edilmelidir.