Son dakika | ABD’den Türkiye’ye F-16 satışına onay!

Son dakika: ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye 40 adet F-16 savaş uçağı satışı ve mevcut F-16’ların modernizasyonu konusunda Kongre’ye resmi bildirimde bulundu. ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet F-16 modernizasyon kitinin Türkiye’ye satışına onay veren resmi tebliği Kongre’ye gönderdiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dışişleri Bakanlığı, F-16’ların alımı, modernizasyonu ve ilgili ekipmanların yaklaşık 23 milyar dolar tutarında Türkiye Cumhuriyeti’ne satışına onay verme kararını almıştır.” Açıklamalarda bulunularak, Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı’nın ilgili sertifikayı bugün Kongre’ye ilettiği kaydedildi.

Açıklamada, F-16’ların Türkiye’ye satışının NATO’nun güvenliği ve istikrarı açısından önemli olduğu vurgulanarak, 40 yeni F-16 savaş uçağı ve 79 F-16 modernizasyon kitinin yanı sıra ilgililerin de satışa sunulacağı belirtildi. Ankara’ya ekipman sağlanacak.

Silah satışının gerçekleşebilmesi için ABD yönetiminin sunduğu satış bildirimine Kongre’nin herhangi bir itirazının olmaması gerekiyor.

SENATO DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ VE TEMSİLCİLER MECLİSİ DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ TARAFINDAN DEVİRİN ONAYI

Ayrıca, yabancı silah satışlarını denetlemekle görevli Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ben Cardin, F-16’ların Türkiye’ye satışını onaylayacağını açıkladı.

Aynı zamanda Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Michael McCaul da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinden memnun olduğunu ve F-16 satışına onay vereceklerini söyledi. Yıllardır Türkiye’nin mevcut durumu.

KONGRENİN DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN 15 GÜN VAR

Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nin satışı değerlendirmek için 15 günlük yasal bir süresi var ve bu süre içinde herhangi bir itiraz olmazsa satış resmi olarak yapılıyor.

İlgili mevzuata göre söz konusu süre NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler için 30 gündür.

1

Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, yabancı ülkelere silah satışını değerlendirme ve uygun görüldüğü takdirde buna karşı çıkma hakkına sahiptir.

Türkiye, ABD’den 40 adet yeni F-16 Block 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçağa modernizasyon kiti talep etmişti. Geçtiğimiz yıl bazı Kongre üyeleri, F-16’ların satışına ilişkin ek maddeleri ABD Savunma Bakanlığı bütçe tasarısından çıkardı.

(AA)Bu içerik Devrim Karadağ tarafından yayınlanmıştır.

Keşfetmek
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
AK Parti onu İzmir'e aday gösterdi!  Hamza Dağ'ın yerel seçim şarkısı belli olduAK Parti onu İzmir’e aday gösterdi! Hamza Dağ’ın yerel seçim şarkısı belli oldu
CHP lideri Özel bunu açıkladı!  Yılmaz Büyükerşen'e yeni görevCHP lideri Özel bunu açıkladı! Yılmaz Büyükerşen’e yeni görev
Eski sevgilinin vahşeti!  Yer: Ankara... Evine giderek onu vurdu.Eski sevgilinin vahşeti! Yer: Ankara… Evine giderek onu vurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir