Temmuz seçimlerinde ikinci olan Sanchez liderliğindeki Sosyalist İşçi Partisi’nin koalisyon hükümeti kurmak için Katalan bağımsızlık yanlısı partilerin desteğine ihtiyacı var.
İspanya’da muhafazakar muhalefet partileri ve yargı mensupları, Başbakan Pedro Sanchez’in Katalan ayrılıkçılara af çıkarma planlarına yönelik eleştirilerini artırdı.
Temmuz seçimlerinde ikinci olan Sanchez liderliğindeki Sosyalist İşçi Partisi’nin koalisyon hükümeti kurmak için Katalan bağımsızlık yanlısı partilerin desteğine ihtiyacı var. Sanchez, bu amacı göz önünde bulundurarak, 2017’deki başarısız ayrılık girişimindeki rolleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılanlara af sağlanması çağrılarını kabul etti.
Muhalefet partileri bu kararı ağır bir şekilde eleştiriyor ve daha önce affa karşı çıkan Sanchez’i iktidarda kalmak için her yola başvurmakla suçluyor.
Muhalefetteki Halk Partisi (PP) başkanı Alberto Nunez Feijoo, “Cezasızlıkla oy alışverişi yolsuzluktur” dedi ve “Sanchez yolsuzluk yapıyor ve hukukun üstünlüğüne saygı duymuyor” diyerek İspanya’yı “savunacağına” söz verdi.
Feijoo liderliğindeki PP, 23 Temmuz parlamento seçimlerinde birinci olmasına karşın koalisyon kurmayı başaramadı. Sanchez’in liderliğindeki Sosyalist Parti anketlerde ikinci sırada yer aldı.
Sanchez, kuzeydoğu bölgesini yöneten daha ılımlı Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinin desteğini zaten almış ancak Carles Puigdemont’un Katalonya Birliği’nin (Junts Per Catalunya) desteğini henüz alamadı. 2017.
Parlamentonun onayını gerektirecek tartışmalı af projesine karşı 18 Kasım’da başkent Madrid’de büyük bir gösteri yapılması planlanıyor.
“Hukukun üstünlüğünün sonu”
Başbakan Sanchez’in af planına yönelik bir eleştiri de yargı mensuplarından geldi.
Ülkedeki hakimlerin çoğunluğunu temsil eden Hakimler Meslek Birliği, projeyi “hukukun üstünlüğünü ortadan kaldıracak” ve “demokrasinin sonunun başlangıcını getirecek” bir metin olarak nitelendirdi.
Konuyu görüşmek üzere bir araya gelen İspanyol yargıçları atayan Yargı Genel Kurulu’nun pek çok üyesi, afın “hukukun üstünlüğünün bozulması, hatta ortadan kaldırılması” anlamına geleceğini savunuyor.
Katalonya’nın 2017’deki başarısızlıkla sonuçlanan ayrılma girişiminin ardından yüzlerce kişi hakkında soruşturma başlatıldı ve baskı iddiaları ortaya çıktı.
Puigdemont da dahil olmak üzere hareketin ana liderleri yurtdışına kaçtı veya 13 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.
Ayrılıkçı partilerin desteğiyle ayrılma girişiminden yalnızca bir ay sonra iktidara gelen Sanchez, Katalonya’daki gerilimin azaltılmasını öncelik haline getirdi.
Sanchez, 2021’de hapisteki dokuz ayrılıkçı siyasetçiye af çıkardı ve ertesi yıl, ayrılıkçıların mahkum edildiği isyan suçunu ortadan kaldırarak yargı kanununda reform yaptı.