Son dönemde toplumda pek çok kişi grip, soğuk algınlığı ve üst solunum yollarının çeşitli hastalıklarından şikayetçi. Salgın dönemine ilişkin uzmanların vatandaşlara yönelttiği birçok uyarı var. Özellikle risk grubundaki kişilerin bu dönemde daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da şikayetlerin arttığı bu döneme ilişkin bir paylaşım yaptı.
ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINA YÖNELİK UYARILAR
Bakan Koca, sosyal medya paylaşımında üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların arttığı bir dönemde olduğumuzu söyledi. Hastalıklarının çoğunun virüslerden kaynaklandığını, istirahat ve semptomatik tedaviyle iyileştirilebildiğini belirten Koca, şöyle konuştu: “Ancak bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda ve risk grubundaki kişilerde grip belirtileri olan enfeksiyonlar ciddiye alınmalıdır. yaş gibi nedenlerden dolayı grup.” bilgiyi verdi.
Bakan Koca’nın paylaşımında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Baş Koordinatör Doktoru Aziz Ahmet Sürel’in açıklamalarına da yer verildi. Surel, her yıl olduğu gibi üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle hastanede sezonluk yoğunluk yaşandığını ancak beklenen bir yoğunluk olduğu için hastane kapasitesinin buna uygun olduğunu kaydetti.
Surel, yıllık ortalamaya bakıldığında acil servislere başvuran hasta sayısında bir artış olmadığını, orantılı olarak alındığında ülkede üst solunum yolu enfeksiyonu ile başvuran hasta sayısında artış olduğunu söyledi. hastaların dağılımı. Surel, bu hastaların çoğunun semptomatik tedavi ve istirahatle iyileştiğini ancak belli yaşta olan veya bağışıklık sistemi baskılanmış bazı kişilerde bu enfeksiyonların ciddiye alınması gerektiğini söyledi. (AA)
“Grip ÖZELLİKLE KRONİK HASTALARI TEHDİT EDİYOR”
Dahiliye Uzmanı Doç. Dr., hemen hemen her kış mevsiminde salgınlara neden olan grip virüsünün yapısının, hızlı bir şekilde değişebildiği için insanların bağışıklık sistemlerinden kolaylıkla kaçabildiğini söyledi. Dr. Ahmet Aktaş, son günlerde yaşanan grip salgını nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının ciddi oranda arttığının altını çizerek önemli bilgiler verdi.
Gribin dünyada her yıl yaklaşık 500 binden fazla kişinin ölümüne neden olduğunu anlatan Doç. Aktaş, şöyle konuştu: “Hastalık en çok obez kişileri, özellikle 50 yaş üzerindekileri, 5 yaşın altındakileri, hamileleri, akciğer hastalığı olan kişileri, böbrek yetmezliği olan kişileri, kanser ve kanser gibi hastalıklarla zayıflamış bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkiliyor. Diyabet.”Hastaneye yatışlar ve istenmeyen sonuçlar bu gruplarda daha sık görülüyor” dedi.