“Belgesiz” göçmenler Kanada'ya sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya

2021 yılının son Kanada nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %23'ü yabancı uyrukludur.

REKLAM

Kanada Başbakanı Justin Trudeau daha önce oturma ve çalışma izni olmayan “belgesiz” göçmenlerin statüsünün yasallaştırılmasına yönelik önemli bir yasanın çıkarılacağı sözünü vermiş olsa da, son aylarda siyasi iklimde yaşanan belirsizlik, binlerce yabancıyı hayal kırıklığına uğrattı. bu konuyla ilgili güzel haberler bekliyorduk.

Oturma ve çalışma izni bekleyen pek çok “belgesiz” göçmen, ülkeden sınır dışı edilme tehlikesi nedeniyle kendisini korkulu bir bekleyişin içinde buluyor.

Bunun en önemli nedenlerinden biri yeni düzenlemenin nasıl ve nasıl uygulanacağı ve kimleri etkileyeceğidir.

2008 yılında küçük kızıyla birlikte Kanada'ya gelen ve şu anda 50 yaşında olan Kolombiyalı Nina adlı yasadışı göçmen, AFP'ye şunları söyledi: “Çok umudum vardı ama şimdi ne düşüneceğimi bilmiyorum. çok zor bir durum. Huzuru burada buldum, ülkenin şiddetinden ve şiddetinden korkuyorum.” “Buraya aile içi şiddetten kaçmak için geldim.” Endişelerini dile getirdi.

Kaçak göçmenler için endişeli bekleyiş devam ediyor

2015 yılında ülkeyi terk etmesi istenen Nina, şunları söyledi: “Bu haberi aldığımda kendimi öldürmek istedim. Bütün bunlarla nasıl başa çıkacağımı bilmiyorum. “Kızım Kanada vatandaşı oldu, artık hayatım burada” dedi.

Oturma izinlerinin düzenlenmesi için yetkililerle yıllarca süren görüşmelerin ardından hükümetin son açıklamaları, belgesiz göçmenler ve onları destekleyen dernekler arasında ciddi kafa karışıklığı yarattı.

100 bin ile 1 milyon arasında belgesiz göçmen var

Çeşitli tahminlere göre Kanada'da Nina gibi 100.000 ila bir milyon arasında belgesiz göçmen bulunuyor.

Göç ve Gözaltı Bakanı Marc Miller, önümüzdeki aylarda ülkede yıllardır yaşayan insanlar ve burada büyüyen çocuklar için “geniş çaplı” düzenleme sözü veriyor.

Göç Bakanı Miller, AFP'ye yaptığı açıklamada herkesin bu düzenlemeden yararlanamayacağını vurguladı.

Miller ayrıca ülkesinin, tüm Batılı ülkeleri etkileyen olumsuz göçmenlik karşıtı söylemlere karşı bağışık olmadığını da vurguladı.

2021'deki son Kanada nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %23'ü yabancı uyrukluydu.

Son anketler, Batılı ülkelerde olduğu gibi göçe ilişkin kamuoyunda da kayda değer bir değişiklik olduğunu gösteriyor.

Kanadalılar yurt dışından daha fazla göçmen istemiyor

Kanada'nın açık göçmenlik politikasına yıllarca verilen geniş halk desteğinden sonra, göç ve göçmenler üzerine araştırma yapan bir kuruluş olan “Abacus Data” tarafından yürütülen bir araştırma, yakın zamanda halkın %67'sinin artık Kanada'ya göç seviyesinin çok yüksek olduğunu düşündüğünü ortaya çıkardı. yüksek.

Aynı araştırmaya göre nüfusun yalnızca %24'ü mevcut göç düzeyinin ülkenin kalkınmasına olumlu katkı sağladığına inanıyor.

Toronto Üniversitesi'nden siyaset bilimci Andrew McDougall, Kanada'da şu anda göçmenlik karşıtı bir eğilim olduğunu söylemenin abartı olacağını savunarak şunları söyledi: “Şu anda asıl tartışma, göçün nasıl ve ne şekilde gerçekleştiğidir. Tamamlandı .” dedi.

Yasal göçün teşvik edilmesi sayesinde Kanada'nın nüfusu 41 milyonu aştı

Kanada'nın nüfusu, iş krizini hafifletmeye yardımcı olmak için teşvik edilen yasal göç akışı sayesinde 2024'ün başlarında 41 milyonu aştı.

Ancak rekor sayıdaki göçmenlerin konut krizini ağırlaştırması ve sağlık hizmetleri ile diğer sosyal hizmetleri zora sokması nedeniyle yurt dışından göçe verilen destek giderek azaldı.

Daha sonra hükümet, Kanada tarihinde ilk kez geçici yabancı işçi ve yabancı öğrenci sayısını azaltacağını açıklayarak göç politikasını sıkılaştırdı.

REKLAM

Dernekler, belgesiz göçmenlerin artık “tarihin unutulmuşları” olma riskiyle karşı karşıya olmasından korkuyor.

Göçmen İşçiler Merkezi genel müdürü Carole Yerochewski şunları söyledi: “Bu insanları her gün katlandıkları şiddet, taciz ve sömürüden kurtarmaya yardımcı olacak veya sistemi reform edecek herhangi bir şeyi uygulamaya koyacak hiçbir politika veya fırsat yok.” dedi.

Belgesiz bir Meksikalı göçmen olan Mariana, AFP'ye sadece “topluma faydalı olmak ve artık saklanarak yaşamamak” istediğini söyledi.

Yaşlı bir kişinin yanında yasadışı olarak ev işçisi olarak çalışan Maiara, saatte yalnızca 1,50 C$ (1,10 $) kazanıyor; bu, yasal asgari ücretin bile çok altında.

Kanada yasadışı göçmenlere en son 1973 yılında af çıkarmıştı.

Beş yıl önce Kamerun'dan gelen ve oturma ve çalışma izni bekleyen Annette, “Kanada'da işçi sıkıntısı var, peki neden zaten burada olanlara gerekli izinler verilmiyor?” dedi. diyerek tepkisini dile getirdi.

REKLAM

Tutuklanıp sınır dışı edilme korkusuyla Quebec eyaletindeki evinden neredeyse hiç ayrılmadığını itiraf eden Annette, kar amacı gütmeyen kuruluşların desteğiyle geçiniyor.

Yasadışı göçmenlere yönelik son Kanada affı, şu anki Başbakanın babası Pierre Trudeau hükümeti döneminde gerçekleşti.

Ağustos 1973'te, yaklaşık 39.000 yasadışı göçmene oturma ve çalışma izni sağlayan bir yasa tasarısı çok az muhalefetle karşılandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir