Başkan Tugay Jeoloji Festivali'nin açılışını yaptı. İzmir depreme bilimin ışığında hazırlanacak – GÜNDEM

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Jeoloji Festivali -JEOFEST'24, Kültürpark'ta başladı.

Türkiye'de sadece İzmir'de düzenlenen festivalin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kenti felakete hazırlamak için yapacakları çalışmaları anlattı. Başkan Tugay, İzmir'in deprem master planına ihtiyacı olduğunu belirterek, acil mikrobölgeleme çalışması yapılması gerektiğinin altını çizdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Jeoloji Festivali-JEOFEST'24, Kültürpark'ta başladı. Açılış programında Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Çetin Önalan, festivale katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'a çekiç verdi. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doktoru. Öğretim Üyesi Yıldırım Güngör, “Türkiye'deki jeokoruma çalışmaları ışığında jeolojik miras kavramına genel bakış” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından JEOFEST'24 kapsamında Kültürpark Atlas pavilyonunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın katılımıyla fosil, gemoloji, fotoğraf ve karikatür konulu sergi açıldı. Taş ve fosil koleksiyoncusu oyuncu Murat Aygen'in Moğolistan'da bulduğu dinozor yumurtası fosili de dikkat çekti.

“Yerel yönetimimiz bilim adamlarının dinlendiği bir konumda olacak”
Festivalin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kendisinin doktor ve bilim insanı olduğunu belirterek, “Bana siyasetçi diyorlar. Ancak 36 yıldır doktor olarak çalışıyorum. Sonuçta ben bilime inanan bir insanım ve sorunları çözmek için aklı ve bilimi kullanmamız gerektiğine inanıyorum. Bilim adamlarıyla konuşmaktan her zaman keyif aldım. “Önümüzdeki 5 yıl içinde yerel yönetimimiz bilim adamlarının dinleneceği bir konumda olacak” dedi.

“İzmir’de acilen mikrobölgelemeye ihtiyaç var”
Gözünün ve kulağının bilim adamlarının üzerinde olduğunu belirten Başkan Tugay, şöyle konuştu: “Hizmetime başladığım günden itibaren acil müdahaleleri hızlı bir şekilde yönetmeye ve aynı zamanda hayal ettiğim projelerin hayata geçmesini planlamaya çalıştım. İzmir'in deprem master planına ihtiyacı var. İzmir'in altını bilmemiz lazım. Büyük depremler üretebilecek fay hatlarından uzakta olduğumuzu ancak toprak özelliğimizin hemen hemen her yerde yırtılmaya müsait olduğunu fark ettim. 2020 depreminden sonra Karşıyaka'da hasar gören yerleri mahalle mahalle gezdim. Bu deprem sırasında toprak-yapı ilişkisinin doğru kurulması gerektiğini anladım. Bu sürecin yapı-arazi ilişkisi içerisinde ilerlemesi gerekiyor. 6 Şubat depreminde deprem bölgesine gittim ve orada yaşananlara yakından şahit oldum. İzmir'de acil mikrobölgeleme ihtiyacı var. Bina envanterlerinin hazırlanması gerekmektedir. Bunlar yapılırken yer altı sıcak ve soğuk su haritaları da hazırlanacak” dedi.

“İzmir’e doğa tarihi müzesi kazandırılacak”
Jeoloji bilimlerinin önemine değinen Başkan Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki jeoloji mühendisi sayısını artırıp onların ışığında çalışmalar yapacaklarını söyledi. Toplumun ve özellikle gençlerin doğaya, insan haklarına ve bilime olan inancının korunması gerektiğini vurgulayan Tugay, şunları söyledi: “Bunu yapmazsak işleri düzeltemeyiz. Daha çok çalışmamız, şehrimize daha fazla katkı sağlamamız gerekiyor. Üçüncü JEOFEST'te daha büyük organizasyonlar yapmalıyız. Bu şehrimize yakışıyor ve halkımızın mutlaka karşılığını bulacaktır. Kente Doğa Tarihi Müzesi getirilmesi yönünde talep var. Bu müze şehrin kültüründe çok önemli bir yere sahip olacak. Bu konu üzerinde de çalışacağım. “Ortağınız olmak benim için bir onur olacak” dedi.

“Afete dayanıklı bir İzmir için ortak akılla çalışacağız”
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, aktif fay zonları üzerinde yer alan ve her an 7 ve daha büyük depremle karşılaşma riskiyle karşı karşıya olan İzmir'deki risklere dikkat çekti. Alan, şöyle konuştu: “Afet İşleri Müdürlüğü ile ilçelerde kurulan Afet İşleri müdürlüklerinde nitelikli personelin görevlendirilmesini umuyoruz. Önümüzdeki dönemde Jeoloji Mühendisleri Odası, aktif fay zonları üzerinde bulunan şehirlerimizi ve bu şehirlerin yerel yönetimlerini dikkatle inceleyecek. Birleşmiş Milletler Sendai Afet Riskini Azaltma Stratejisi-2030 kapsamında yerel yönetimlerimizin bu konudaki kurumsal yapıları ve becerileri ile yerel halkın can güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalara ne kadar kaynak ayrıldığına ilişkin vatandaş raporları hazırlayacağız. kamuoyu ve ilgili kişi ve kurumlarla paylaşırız. Afetlere dayanıklı bir İzmir'i ortak akılla yaratmak mümkün. “İzmir büyükşehir ve ilçe belediyeleri başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına mesleki uzmanlık alanlarımızdan her türlü katkıyı yapabileceğimizi, bu konularda iş birliği yapabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

“Hedefimiz her okula bir bilim insanı yetiştirmek”
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan ise şunları söyledi: “JEOFEST, çocuklarımızın doğayı ve temel bilimleri öğrenmesi için bir fırsattır. Amacımız ve hedefimiz her okula bir bilim insanı yetiştirmek. Doğa Tarihi Müzesi'ni bu güzel şehre kazandırmalıyız. “Biz jeologlar çok inatçıyız, bu konudan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Festivalde fosil sergisi, gemoloji sergisi, fotoğraf sergisi ve karikatür sergisi de açıldı.
28 Nisan'a kadar Kültürpark'ta devam edecek JEOFEST'24, jeoloji bilimini çocuklara, gençlere ve tüm topluma tanıtarak dünyanın geçmişini, bugününü ve geleceğini anlatmayı amaçlıyor. JEOFEST'24 kapsamında Kültürpark Atlas pavilyonunda fosil sergileri, gemoloji sergileri, fotoğraf sergileri ve karikatürler yer alıyor. Bir ay boyunca açık kalacak olan sergi, hafta içi ve cumartesi günleri 10.00-17.30, pazar günleri ise 11.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir