“Cenevre Sözleşmesi'nin ihlalini kolaylaştırmakla” suçlanan Berlin, duruşmanın ikinci gününde Lahey'de kendini savundu.
Almanya, Nikaragua'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) “İsrail'e Gazze saldırılarında silah sağlayarak 'Gazze'deki İsrail soykırımını' desteklediği” yönündeki suçlamaları reddetti.
Nikaragua, Almanya'nın 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme'ye (Soykırım Sözleşmesi), 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve Ek Protokollerine, uluslararası insancıl hukukun ve diğer genel uluslararası hukukun ihlal edilemez ilkelerine aykırı davrandığını ileri sürmektedir. yasal normlar. normlar.
Berlin savunmasında iddiaları şiddetle reddetti.
Alman Hukuk Grubu'ndan avukat Christian Tams, Uluslararası Adalet Divanı'nın 16 yargıçtan oluşan heyeti önünde yaptığı sunumda, Almanya'nın Gazze'deki savaş sırasında İsrail'e top mermisi sağlamadığını savundu.
Tams, ülkesinin 7 Ekim'den bu yana İsrail için yalnızca dört yeni “savaş silahı” lisansını onayladığını söyledi ve “lisanslardan üçünün test veya uygulama ekipmanı içerdiğini” söyledi.
Tams: “Yakından bakarsak Nikaragua'nın suçlamaları çöküyor.” beyanını dile getirdi.
Ancak Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'ne göre Almanya, İsrail'e silah tedarikinde ABD'den sonra ikinci sırada yer alıyor.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Hukuk İşleri Direktörü Tania Freiin von Uslar-Gleichen de Nikaragua'nın iddialarının “gerçekte ve hukukta hiçbir dayanağı olmadığını” belirterek, “Bu iddialar İsrail'in davranışının değerlendirilmesine dayanmaktadır. bu davaların tarafı değil.” yorum yaptı.
Bir başka Alman savunma avukatı olan Samuel Wordsworth de mahkemenin Almanya'nın soykırımı önleme yükümlülüğünü ihlal ettiğine karar veremeyeceğini, çünkü yargıçların İsrail'in Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğine karar vermediğini savundu.
Pazartesi ve Salı günkü ön duruşmalar, yalnızca Nikaragua'nın Berlin'in İsrail'e askeri ve diğer yardımları askıya alması ve BM'nin Gazze'ye yönelik insani yardım kuruluşunu yeniden finanse etmesi için bir mahkeme emri gerektiren sözde geçici tedbirlere yönelik talebine odaklandı.
Nikaragua'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda Almanya'ya karşı talep ettiği tedbirler
Söz konusu beş önlem şunlardır:
- Almanya, Soykırım Sözleşmesi'ni, uluslararası insancıl hukuku veya Filistin halkının kendi kendini yönetmesi hukuku gibi genel uluslararası hukukun diğer emredici normlarını ihlal edecek şekilde kullanılabilecek, özellikle askeri teçhizat da dahil olmak üzere, İsrail'e askeri yardımını derhal askıya almalıdır. kendi kendine onarım. Filistinlilerin apartheid'a karşı kararlılığı ve teslimiyeti;
- Almanya, İsrail'e teslim edilen silahların soykırım yapmak, soykırım eylemlerine katkıda bulunmak veya uluslararası insancıl hukuku ihlal etmek amacıyla kullanılmamasını sağlamak için derhal her türlü çabayı göstermeli;
- Almanya, insani hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek için mümkün olan her şeyi derhal yapmalıdır;
- Almanya, soykırımı, soykırım eylemlerini ve Filistin halkının insan hakları ihlallerini önleme yükümlülüklerini yerine getirmenin bir parçası olarak UNRWA'ya sağlanan finansmanı askıya alma kararını geri almalı; bu karar, insani yardımın başta Gazze olmak üzere Filistin halkına ulaşmasını sağlamak için mümkün olan her şeyin yapılması yükümlülüğünü içermektedir;
- Almanya, İsrail'e uluslararası hukuk kapsamındaki suçların ihlallerinde kullanılabilecek askeri teçhizatın sağlanması da dahil olmak üzere desteğini keserek ve UNRWA'yı desteklemeye devam ederek, uluslararası hukukun zorunlu kurallarının ciddi ihlallerine son vermek için işbirliği yapmalıdır. faaliyetlerini bu kuruluş temel alıyor.