İran yargısı rapçi Tumac Salehi'nin idam cezasını onayladı

İran yargısının medya birimi, Mahsa Amini protestolarına destek verdiği gerekçesiyle “yeryüzünü kışkırtma” suçlamasıyla idam cezasına çarptırılan rapçi Tumac Salehi'nin cezasının onaylandığını doğruladı.

REKLAM

İran devlet medyası, İran adli makamlarının Mahsa Amini protestolarına destek verdiği gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan rapçi Tumac Salihi'ye verilen cezayı onadığını duyurdu.

Salihi'nin avukatı Emir Reisiyan, dün Shark gazetesine verdiği röportajda, İran Devrim Mahkemesi'nin İsfahan'da müvekkilini ülkedeki 2022-2023 gösterileriyle ilgili suçlamalar nedeniyle idam cezasına çarptırdığını söyledi.

Salihi, “uygunsuz” başörtüsü taktığı için tutuklanan 22 yaşındaki İranlı Kürt kadın Mahsa Amini'nin gözaltındayken öldürülmesinin ardından başlayan eylemleri destekleyen açıklamalar yaptıktan sonra Ekim 2022'de tutuklanmıştı. hükümet karşıtı protestolar.

İran yargısının medya biriminden bugün (25 Nisan) yapılan açıklamada, Tumac Salehi'nin “yeryüzü fitnesi” suçlamasıyla idam cezasına çarptırıldığı doğrulandı.

Açıklamada ayrıca kararın, sanığa “pişmanlık beyanı ve yetkililerle işbirliği” nedeniyle ceza indirimi hakkı tanıdığı belirtildi.

Salihi'nin cezasına Yargıtay'da itiraz etmek için 20 günü bulunuyor.

Öte yandan adli medya birimi, Salihi'nin cezasının temyizde onanması durumunda bu kez Af Komisyonu'nun Salihi'nin cezasını hafifletmek için davayı inceleyeceğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl (2023), İran Yüksek Mahkemesi, İran İslam hukukuna göre ölümcül bir suç olan Salehi'ye yönelik “yeryüzünde fitne” suçlamasını reddetti.

Ancak Salihi Reisiyan'ın avukatının daha önce “eşi görülmemiş bir adım” olarak nitelendirdiği bu karar, yargı makamları tarafından uygulanmadı.

33 yaşındaki İranlı sanatçı, İranlı yetkilileri eleştiren şarkılarıyla Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestoların önde gelen isimlerinden biri olmuştu.

Salihi, 252 günü hücre hapsi de dahil olmak üzere çeşitli suçlamalarla bir yılı aşkın süre tutuklu kaldıktan sonra geçen yılın Kasım ayı ortasında (2023) serbest bırakıldı.

Ancak kefaletle serbest bırakılmasından iki hafta sonra Salihi tekrar tutuklanarak “yalan yaymak ve kamu düzenini bozmak” suçlamasıyla hapse atıldı.

Salihi tutuklandıktan sonra yaptıklarından dolayı özür diledi ve devlet medyası onun açıklamalarını yayınladı.

Muhalifler, gözleri bağlıyken yapılan bu “itirafı” baskı altında yapıldığı şeklinde yorumladılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir