Ulusal Su Kurulu kuruldu – Son Dakika Haberleri

Su kaynaklarının etkin yönetimi ve verimli kullanılması için üst düzey koordinasyon ve işbirliğini sağlayacak Ulusal Su Kurulu’nun kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ulusal Su Komitesine Tarım ve Orman Bakanı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı, Dışişleri Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı başkanlık eder. Hazine Bakan Yardımcısı ve Maliye Bakan Yardımcısı, İçişleri Bakan Yardımcısı, Kültür ve Turizm Bakanı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı, Sağlık Bakan Yardımcısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı, Bakan Yardımcısı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı, Türkiye Bilim Kurulu ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Türkiye ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı. Belediyeler Birliği başkanından oluşacak.

Konsey, 12. Kalkınma Planında da öngörüldüğü üzere, “Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Havza Konseyleri ve İl Su Konseylerinin” daha etkin hale getirilmesine ve kentlerde su-gıda oranı-enerji-ekosistemi esas alınarak su temini konusunda kısa yollar sağlanmasına karar verdi. kırsal bölgeler. Uzun vadeli plan, politika ve stratejiler oluşturmanın yanı sıra su yönetiminde etkin koordinasyon ve bütünsel yaklaşımın sağlanması ve sürdürülebilirliğin sağlanması için çalışmalar yapacaktır.


Su kaynakları daha etkin korunacak

Konsey ayrıca, koruma-kullanma dengesini gözeterek su kaynaklarının verimli kullanılması, su politikalarının sürdürülebilir hale getirilmesi, su tahsisinde arz-talep dengesinin sağlanması, su kaynaklarının daha etkin ve kontrollü bir şekilde korunması ve geliştirilmesi konularında da çalışmalar yürütecek. kurumların uygulamaları ve yatırımları daha yakından takip ediliyor.

Konsey, su kaynaklarının nitelik ve niceliğinin korunmasına yönelik hazırlanan planların uygulanmasında karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik faaliyetler yürütecek, ayrıca kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacak tedbirleri alacak.


“Riskleri krize dönüşmeden yönetmek önemli”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 2030 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 10 artacağını, su kaynaklarının ise yüzde 20 azalacağını belirtti.

Su potansiyeli dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda Türkiye’nin su stresi altında olduğunu vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu: “Gerekli önlemler alınmazsa bu oranın 2030’da bin metreküpün altına düşmesi bekleniyor ve Türkiye bu sıkıntıyı çeken ülkeler sınıfında yer alacak. Su kıtlığından dolayı suya vefa göstermezsek herkese veda edeceğiz, “Bunu milletimizin bilmesi lazım” dedi.

Yumaklı, Türkiye’nin su kaynakları konusunda karşı karşıya olduğu risklerin krize dönüşmeden yönetilmesinin önemine dikkat çekerek, ülke kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir kullanılması, suyun miktar ve kalite açısından korunması ve birlikte yönetilmesi gerektiğini söyledi. ilgili taraflarla akılcı, paylaşımcı, verimli ve adil bir şekilde görüşerek bu yönetimin garanti altına alınacağını ifade ederek, kurumsal, idari ve mali araçların oluşturulmasının bu konudaki çalışmalarının temelini oluşturduğunun altını çizdi.


Vatandaşlara “seferberliğe destek” çağrısı

Atılan adımların Türkiye’nin su kaynakları konusunda sürdürülebilir bir yaklaşım benimseme ve gelecek nesillere sağlıklı su kaynakları bırakma konusundaki kararlılığını yansıttığını belirten Yumaklı, şöyle konuştu:


“Ulusal Su Kurulu’nun kurulmasıyla su kaynaklarımızın korunması, ülkemizin su yönetimi alanındaki güçlü konumunun güçlendirilmesi yönünde çok önemli bir adım atılmış oldu. Ulusal Su kapsamında tüm paydaşlarımızla işbirliği başlattık. Yönetim Kurulu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlattığımız ve milat olarak değerlendirdiğimiz verimlilik seferberliğini hızlandıracağız. Seferberlik doğrultusunda belirlenen hedeflere ulaşmak için topyekün mücadele vereceğiz.”

Bakan Yumaklı, bu seferberlikte vatandaşları “damla olmaya” davet ettiklerini vurgulayarak, “Tüm paydaşlarımızı su kaynaklarımızı korumak için bu seferberliğe katkıda bulunmaya ve geleceğimiz için el ele vermeye davet ediyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir