Yüz Kızarıklığınızın Düşündüğünüzden Farklı Bir Sebebi Olabilir – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri

Utandığınızda yanaklarınızın pembeleşmesine neyin sebep olduğu konusunda temel olarak iki görüş vardır. Charles Darwin'in ortaya attığı ve geniş kabul gören teoriye göre bir kişi başkalarının onu nasıl gördüğünü düşündüğü için yüzü. kızarmak.

Bazı bilim adamları da bunun daha otomatik bir tepki olduğunu düşünüyor.

Independent Türkçe'ye göre Dr., hakemli dergi Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences'da yakın zamanda yayınlanan çalışmanın baş yazarıdır. Milica Nikoliç “Bu sadece ilgi odağı olduğumuz, ilgi odağı olduğumuz bir sosyal ortamda olmamızdan mı kaynaklanıyor?” soruyor ve ekliyor:

Yoksa daha karmaşık bir şey mi var ve başkalarına nasıl göründüğümüzü düşünmeye başlayalım mı?

Bu sorunun cevabını arayan Dr. Nikolic ve ekip arkadaşları, 16-20 yaşları arasındaki 63 kadın üzerinde bir deney gerçekleştirdi. Katılımcılar, kendilerine meydan okumak için özel olarak seçilen bir şarkıyla karaoke söylerken videoya kaydedildi.

Bir hafta sonra genç kadınlar kendilerinin ve başkalarının gösterilerini izlediler. Bu arada bilim insanları katılımcıların beyinlerini taradılar ve yüz kızarmasının nedenini belirlemeye çalıştılar.

Beklendiği gibi katılımcıların yüzleri kendi videolarını izledikçe daha da kızardı. Araştırmacılar ayrıca başkalarının da utançlarını artırmak için videolarını izlediklerini söyledi.

Taramalar, yüz kızarmasının beyinde duygusal uyarılma ve dikkatle bağlantılı alanları harekete geçirdiğini ortaya çıkardı. Öte yandan kişinin kendisinin ya da bir başkasının davranış, düşünce ve niyetlerini düşünmesiyle ilgili bölgelerde herhangi bir faaliyet gözlenmedi.

Semptomlar yüz kızarıklığını içerir Bu durum yargılanma korkusu arasında bir bağlantı olmayabileceğini göstermektedir. Dr. Nikolic, “Yüz kızarıklığı sadece gözünüzün önünde olmasından kaynaklanıyor olabilir” dedi ve ekledi:

O çok kısa anda nasıl göründüğümüzü düşünmeyebiliriz. Bence burada teorinin önerdiğinden daha otomatik bir şeyler oluyor.

Öte yandan araştırmacılar bulgulara temkinli yaklaşmayı öneriyor. Bu zihinsel süreçlerle ilişkili beyin aktivitelerinin birbirinden tamamen ayrı olmadığını belirtiyorlar. Ayrıca sonuçların farklı yaş grubu ve cinsiyetteki kişiler için geçerli olup olmadığı da henüz bilinmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir