Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre, Çin’in yapay zeka şirketlerinden Super Brain, “hayalet bot” adı verilen bir uygulamanın hayata geçirildiğini duyurdu. Merhum yakınlarının sıklıkla tercih edeceği uygulamada, merhumun sesleri ve görüntüleri yapay zeka yazılımları sayesinde yakınlarıyla yeniden buluşacak.
Ülkenin yapay zeka şirketlerinden Super Brain’in kurucusu Zhang Zewei, şunları söyledi: “Çin, yapay zeka teknolojisi konusunda küresel bir lider. Çin’de bu programlara ihtiyaç duyan çok sayıda insan var. Bu bize avantaj sağlıyor.”
FİYATI AÇIKLANDI
Teknoloji şirketi, geliştirilen bu teknolojinin fiyatının 10 bin ila 20 bin yuan (yaklaşık 41 bin 400 TL ila 82 bin 800 TL) arasında değiştiğini ve herhangi bir kişinin avatarının 20 gün içinde oluşturulabileceğini duyurdu.
Şirketin potansiyel müşterileri arasında ölen kişilerin yakınları, çocuklarıyla vakit geçiremeyen ebeveynler ve hatta eski sevgilisinin avatarını yaptıran kişiler bile yer alıyor.
“Bir daha sana gelemeyecek olsam bile…”
Zhang, çalışmalarının birçok insanın duygusal ihtiyaçlarını karşıladığını belirterek, “Birinin dijital versiyonu, bedeni yok olduktan sonra bile sonsuza kadar var olabilir” dedi.
Oğlu Şunamo’yu 22 yaşında kaybeden baba Seakoo Wu da avatar hazırlamak için Super Brain ile iş birliği yapanlar arasında yer alıyor.
Seakoo oğlunun mezarını ziyaret ettiğinde cep telefonunu çıkarır ve Shunamo’nun avatarının konuşmasını dinler. Telefondan gelen robot ses babaya şunları söyledi: “Benim yüzümden her gün çok acı çektiğini, kendini suçlu ve çaresiz hissettiğini biliyorum. Bir daha sana gelemeyecek olsam bile ruhum hâlâ bu dünyada, hayatın boyunca sana eşlik edecek.” dedi.
KİŞİLİĞİNE SAHİP OLACAĞINA İLİŞKİN TARTIŞMALAR
Yapay zeka teknolojisinde uzmanlaşmış Çinli Silicon Intelligence şirketinin kurucusu Sima Hupeng, avatarların “hümanizmi anlamada yeni ufuklar açacağını” söyledi.
Birleşik Krallık’taki Bath Üniversitesi’nden Tal Morse, bu tür yazılımların psikolojik ve etik boyutları konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Akademisyen, “Buradaki asıl soru, hayalet robotların taklit etmek üzere tasarlandıkları kişiye ne kadar ‘sadık’ olduklarıdır” dedi. “Temsil etmeleri gereken kişinin anısını lekeleyecek şeyler yaparlarsa ne olur?” dedi.