Venezuela'daki yolsuzluk soruşturması kapsamında 2 muhalif siyasetçi hakkında tutuklama emri çıkarıldı

Başsavcı Tarek William Saab basın açıklamasında muhalif politikacılar Leopoldo Lopez ve Julio Borges'in PDVSA ve kripto para biriminin yolsuzluğuna karıştığına dair yeni belgeler elde ettiğini söyledi.

Saab, iki muhalif siyasetçinin tutuklanması için tutuklama emri çıkardığını ve bu kararı yeni ifadelere dayanarak verdiğini söyledi.

Lopez ve Borges'in yaşadıkları ülkelerden iadesini isteyeceklerini belirten Saab, muhalif siyasetçilerin Venezüella devletinden büyük miktarda para gasp ettiğini söyledi.

Diğer suçlardan dolayı hakkında gözaltı kararı bulunan Lopez İspanya'da, Borges ise Kolombiya'da yaşıyor.

2014 yılında Başkan Nicolas Maduro hükümetine karşı düzenlenen protestolarda 43 kişinin öldürülmesinin ardından tutuklanan Lopez, 2015 yılında hükümet karşıtı protestocuları kışkırtma suçlamasıyla 13 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yüksek Mahkeme tarafından cezası 2 yıl sonra ev hapsine çevrilen Lopez, 30 Nisan 2019'da dönemin Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido ile birlikte Maduro hükümetini devirmek için “başarısız” bir darbe girişimi gerçekleştirdi.

Ev hapsi cezasını ihlal ettiği gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı çıkarılan Lopez, 2019'da Caracas'taki İspanya büyükelçiliğine sığınmış ve 2020'de ülkeyi terk etmişti.

Nisan 2019'daki başarısız askeri ayaklanmada oynadığı iddia edilen rol nedeniyle hakkında tutuklama emri bulunan Borges, 2018'den beri Kolombiya'da yaşıyor.


El Aissami görevinden istifa etti

Petrol Bakanı Tareck El Aissami, PDVSA'ya yönelik yolsuzluk soruşturması nedeniyle 21 Mart 2023'te görevi bırakacağını duyurdu.

El Aissami, soruşturma kapsamında 10 Nisan'da tutuklandı.

Soruşturma 2023 yılının Mart ayında başladı ve farklı tarihlerde 66 kişi tutuklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir