Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Sosyal Yapılar Bölge Müdürlüğü’nde dijital medya editörlerinin katılımıyla düzenlenen “2025 2024 Hedefleri Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu.
Bakanlık olarak tarımsal üretimden hayvancılığa, güvenli gıdaya erişimden suya, ormancılıktan doğanın korunmasına kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yürüttüklerini belirten Yumaklı, asli görevlerinden birinin refahı sağlamak olduğunun altını çizdi. ülkenin gıda arz güvenliğinin sağlanması.
Yumaklı, şöyle konuştu: “Sürdürülebilir, kaliteli ve verimli üretimle kendi kendimize yetebilmenin ötesine geçerek, sadece tarım için ihtiyaç duyulan suyu değil, aynı zamanda gerekli olan suyu da sağlayarak, yeni ihracat olanaklarıyla ülke ekonomisine katkıda bulunarak bu görevi başarıyoruz. İçme suyu ve enerji üretimi Bakanlığımızın bir diğer asli görevidir.” dedi.
Yumaklı, bir diğer öncelikli görevinin de ormanları güçlendirip çoğaltmak ve yangınlardan korumak olduğunu vurguladı.
“Yeni destek modelini hayata geçirdik”
Bu yıl su odaklı, verimli ve kaliteli üretimi artırmayı hedefleyen bir üretim planlamasını hayata geçirdiklerini belirten Yumaklı, yem bitkileri alanında 13 stratejik ürün ve ürün grubunu üretim planlaması kapsamına aldıklarını ve kimlerin daha fazla destek vereceğini söyledi. plana göre üretenlere.
Yumaklı, üretim planlamasına uyumlu “yeni destek modeli”ni hayata geçirdiğini hatırlatarak, destek tutarlarını ilk kez üretim döneminden önce ve 3 yıl süreyle açıkladığını vurguladı.
Üreticilerin artık tarımsal üretimde hangi ilçede, hangi üründe, ne kadar destek alacaklarını bileceklerini ve buna göre ekim yapacaklarını belirten Yumaklı, şöyle konuştu: “Biz de 5 yıllık yol haritası belirledik, ilk etapta destek planladık. Zamanla gençlere ve kadınlara aile şirketlerine ek destek sağlamaya başladık.” dedi.
Yumaklı, “Hayvancılık Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı çiftlikleri yetiştirme merkezlerine dönüştürdüklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bu konuda çok yol kat ettik. Üreticilerimizin de üretime geçmesini sağlayacağız. Burada üretilen hayvanları uygun maliyetle satın alalım. Bunun etkisi de elbette tüketicilerimize yansıyor.” “Ayrıca herhangi bir tedarik noktasından satın aldıkları ürünlerin daha uygun fiyatlı olmasını da sağlayacak.” değerlendirmesini yaptı.
“Üreticilerimiz ne kadar destek alacaklarını hesaplayabilecek”
Bu yıl doğrudan üretim desteklerinin toplamının 91 milyar liraya ulaştığına dikkat çeken Yumaklı, şöyle konuştu:
“Destek ödemelerini sahada spesifik olarak konuştuğumuzda üreticilerimiz şunu soruyor: ‘Ne kadar destek alacağım, nerede, ne ekeceğim?’ sorusunu çok sık duyduk. “Üreticilerimizin işini kolaylaştıralım” dedik ve bugünden itibaren yeni bir uygulamayı devreye alacağız. Artık üreticilerimiz bitkisel üretimde, hayvancılıkta, su ürünleri yetiştiriciliğinde hangi ürünleri ektiklerini bilebilecekler. Üreticilerimiz Destekhesaplama.tarimorman.gov.tr üzerinden konum, ürün, sulama durumu ve alan bilgilerini girerek bu soruların yanıtını web sitemize basit bir tıklamayla bulabilecekler. kolayca Aynı şekilde hayvancılık ve balıkçılıkta da ne kadar destek alabileceklerini görecekler, bunların hepsi tarımsal üretim planlamamızın bir unsuru olacak ve Cebimde Tarım uygulamasına entegre edilmiş olacak. keşke öyle olsaydı.”
Üretim 11:00 OTB’de başladı
Yumaklı, şu ana kadar 14 organize tarım bölgesinin (OTB) altyapı inşaatını tamamlayarak yatırımcıların kullanımına sunduğunu, 11’inde ise üretime başladığını söyledi.
İki yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiralanması için çalışmalara başladıklarını anlatan Yumaklı, şöyle konuştu:
“Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında devlet olarak 10,5 milyar lira prim desteği verdik, üreticilerimize 12 milyar lira tazminat ödedik. Ancak şeker pancarında maalesef yerli ve milli tohumumuz yoktu. ‘Türk Şekeri 2023’ ve ‘Türk Şekeri 2053’ isimli, 2025 yılında mükemmel sonuçlar veren yerli ve milli iki tohumu topladık. “Üreticilerimiz bunları kullanmaya başlayacak.”
Tohumları “gelenekten geleceğe emanet” olarak gördüklerini ve koruduklarını vurgulayan Yumaklı, bu kapsamda tohum gen bankalarında 121 bin 515 tohum sakladıklarını söyledi.
Yumaklı, bu yıl denizlerde 181 bin denetim gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, 374 binin üzerinde kirpi balığı yakalayarak denizlerdeki biyolojik çeşitliliği koruduklarını söyledi.
Tarımsal sulama, içme suyu ve enerji üretimine yönelik su yatırımlarına devam ettiklerini vurgulayan Yumaklı, toplam 115 milyar liralık yatırımla 577 su ve sulama sistemini hizmete sunduklarını anlattı.
Yumaklı, depremde zarar gören konutlara içme ve içme suyu temini için 15,5 milyar lira harcadığını, iki yıl içinde 30 milyar lira daha yatırım yapacağını söyledi.
“Bu yıl 1,3 milyon denetim gerçekleştirdik”
Bakan Yumaklı, vatandaşların güvenli gıdaya ulaşabilmesi için denetimlerin artırıldığını vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu:
“Bu yıl 1,3 milyon kontrol yaptık. 1,4 milyar liraya yakın ceza kestik. Savcılığa 570 suç duyurusunda bulunduk. Sağlığı tehlikeye atan veya ürüne zarar veren sahte veya sahte ürünleri araştırıyoruz. Etikette belirtilen veya açıklanan bilgilerin üründe yer alıp almadığı.” Buna ek olarak farklı bir gıdaya ilişkin ürün satış veya toplu tüketim yapılan yer veya tesislerin kontrolüne ilişkin olarak tüketicilerimizin firma ve marka isimlerinin yanı sıra durumlarını da anında yayınladığımız yeni bir sistemi devreye aldık. Görmeleri ve takip edebilmeleri için QR kod talep sistemini başlattık. Bu sistem 2024 yılında gönüllülük esasıyla hayata geçirildi. Ancak 2025 yılından itibaren her vatandaşımız o faaliyetin yapılıp yapılmadığını, ne zaman yapıldığını görme imkânına sahip olacak. Cep telefonlarına indirecekleri Tarım Benim Cep uygulamasındaki bir sekmede ziyaret edilen firmanın barkodu okutularak inceleniyor.
“Uygunsuz ürünleri ülkeye sokmadan imha ediyoruz”
Avrupa Birliği’nden (AB) dönen ürünlere uygulanan resmi kontroldeki değişiklikle, iade edilen ürünlerin doğrudan iç gümrüğe gitmesine izin vermediklerini vurgulayan Yumaklı, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Uygun olmayan ürünleri ülkeye girişine izin vermeden imha ediyoruz. Hasat öncesi üretim alanlarında, hasat sonrası gıda firmalarında ve hasat öncesi ihracatta 250 bine yakın numune aldık. Özellikle Karadeniz havzasında testleri negatif çıkanları yok ediyoruz, “Akdeniz havzasında Akdeniz meyve sinekleri ve çeşitli parazitler etkili olmaya başladı,” dedi. Onlara karşı eylem planları uyguladık.”
Yumaklı, sahte alkolden kaynaklanan kayıpları ve kayıt dışılıkları önlemek için şap hastalığı vakalarını yüzde 85 oranında azaltarak alkol ticaretini elektronik takip sistemiyle takip ettiklerini ve bu kapsamda teknik cihazlar kurduklarını vurguladı. 18 etil alkol üretim tesisi ve 15 suma üretim tesisinde faaliyet göstermektedir.
Bu yıl 2 milli park, 3 tabiat parkı, 1 tabiat anıtı ve 7 sulak alanı yerel öneme sahip ilan eden Yumaklı, korunan alanların 2024 yılında 66 milyon ziyaretçiyi ağırlayacağını söyledi.