Türkiye Çelik Sanayicileri Derneği (TÇÜD), nisan ayı çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini açıkladı.
Sonuç olarak, söz konusu ayda Türkiye'nin ham çelik üretimi geçen yılın aynı ayına göre %4,4 artarak 2,8 milyon tona ulaştı. Yılın ilk 4 ayında üretim %22,1 artışla 12,3 milyon tona ulaştı.
Nihai ürün tüketimi Nisan ayında %14 düşüşle 3 milyon tona gerilerken, Ocak-Nisan döneminde 2023 yılının aynı dönemine göre %2,5 artarak 12,8 milyon tona ulaştı.
Çelik ürünleri ihracatı miktar ve değer olarak arttı
Nisan ayında çelik ürün ihracatı miktar olarak %64,6 artışla 1 milyon ton, değer olarak ise %36,4 artışla 769,5 milyon $ olarak gerçekleşti.
Ocak-Nisan döneminde ihracat, 2023'ün aynı dönemiyle karşılaştırıldığında miktar olarak %49,4 artışla 4,2 milyon ton, değer olarak ise %26 artışla 3,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Nisan ayında ithalatın geçen yılın nisan ayına göre miktar olarak %12,4 düşüşle 1,5 milyon ton, değer olarak ise %18,5 düşüşle 1,2 milyar dolar olduğu hesaplandı.
Ocak-Nisan döneminde ithalat, 2023 yılının aynı dönemine göre miktar olarak %5,9 düşüşle 5,5 milyon ton, değer olarak ise %12 düşüşle 4,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Geçen yıl Ocak-Nisan döneminde yüzde 49,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı bu yılın aynı döneminde yüzde 72,4'e yükseldi.
Yassı ürünlerdeki artış memnuniyetle karşılandı
Açıklamada görüşlerine yer verilen TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, geçen yılın ikinci yarısındaki kapasite artışları ve özellikle Avrupa'dan gelen talep artışının da desteğiyle yılbaşından bu yana üretimde artış yaşandığını söyledi. ülkeler. Yayan, şöyle konuştu: “Üretimin mart ve nisan aylarında sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 4,4 oranında artması, üretimdeki artışın yavaşladığını ortaya koydu.” dedi.
Türkiye'nin ham çelik üretiminin ocak-nisan döneminde yüzde 22,1 artarak 12,3 milyon tona çıkmasına rağmen nisan üretiminin 2,8 milyon tonda kaldığını belirten Yayan, şöyle konuştu: “Nisan ayında tüketimde yüzde 25'lik bir azalma oldu. Bu düşüş önümüzdeki dönemde de devam edecek. 2023'te gözlemlenecek.” “Deprem sonrası uzun ürün tüketimindeki keskin artış nedeniyle baz etkisinin ortadan kalkması etkili oldu.” bilgiyi verdi.
Ocak-Nisan döneminde ihracatın yüzde 49,4 arttığını belirten Yayan, yassı ürünlerde yüzde 84,4 oranındaki artışın katma değeri yüksek ürün ihracatının artırılması açısından olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı. Yayan, yılın ilk iki ayında düşük de olsa artan ithalatın mart ayından itibaren azalmaya başlamasıyla toplam çelik ürünleri ithalatının %5,9 oranında düştüğüne dikkat çekti. Dampingli ve devlet destekli ithalatın yoğun olarak yapıldığı Uzak Doğu ve Güney Asya bölgelerinden ithalatın yüzde 37 artışla 2,8 milyon tona yükseldiğini belirten Yayan, ihracat ve üretimdeki artışın sürdürülebilir olması gerektiğini ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüksek olması gerektiğini söyledi. Özellikle Çin ve Uzak Doğu'da eski seviyelere çekilmesi gerekiyor. Türkiye'nin, ABD ve AB'nin özellikle Doğu ülkeleri için benimsediği önlemlerin benzerlerini acilen benimsemesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.