Türkiye'nin dünya ihracatındaki payı 2022'de yüzde 1,02'den 2023 sonunda yüzde 1,08'e çıkmayı başardı.
Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan basın açıklaması şöyle:
Ticaret Bakanlığı olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda ülkemizin ihracatının DTÖ deklarasyonuna göre pozitif farklılaştığını görüyoruz. Bu kapsamda Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) açıkladığı verilere göre, 2023 yılında küresel mal ihracatı yüzde 5 azalarak 23,8 trilyon dolara ulaşacak, buna rağmen Türkiye'nin mal ihracatı yüzde 1 artarak 256 milyar dolara ulaşacak. zayıf küresel talep ve sismik felaketler. Olarak tescil edildi. Böylece Türkiye'nin dünya ihracatındaki payı 2022'de yüzde 1,02 iken, 2023'te 0,06 puan artarak yüzde 1,08'e çıkarak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.
Küresel mal ihracatında bölgesel farklılaşma dikkat çekiyor. İthalat talebi Avrupa'da keskin bir düşüş yaşarken, Kuzey Amerika'da geriledi ve Asya'da sabit kaldı. Enerji ihraç eden ekonomilerde mal ihracatının arttığı gözlenmiştir. Böylece 2022'de yüzde 3 artan mal ticareti hacmi, 2023'te yüzde 1,2 azaldı. DTÖ, küresel ticaret hacminin 2024'te yüzde 2,6, 2025'te ise yüzde 3,3 artacağını öngörüyor. DTÖ, bölgesel çatışmaların, jeopolitik gerilimlerin ve siyasi belirsizliklerin tahminlere yönelik önemli aşağı yönlü riskler oluşturduğunu söyledi.
Küresel hizmet ihracatı yüzde 9 artışla 7,8 trilyon dolara yükseldi. Türkiye'nin hizmet ihracatı 100,8 milyar dolara ulaşırken, dünya ihracatındaki payı da %1,3 ile rekor seviyeye ulaştı.
Ticaret Bakanlığı olarak katma değer, yenilikçilik ve rekabet gücüne odaklanan üretim ve ihracat perspektifinde izlediğimiz politika ve stratejilerle Türkiye'nin küresel üretim ve ticaretten aldığı payı artırmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu daha da güçlendirmek için küresel ticaret trendlerinden en iyi şekilde yararlanarak elde ettiğimiz kazanımları artırmaya devam edeceğiz.