Türkiye doğal gaz depolama kapasitesinde Avrupa 3’üncüsü olacak

Son yıllarda boru hatları, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri ve açık deniz petrol ve gaz arama filosu gibi doğal gaz tedarik ve işleme altyapısına büyük yatırımlar yapan Türkiye, doğal gaz depolama kapasitesini artırma çabalarını hızlandırdı. tesisler.

Halihazırda Türkiye’nin 4,6 milyar metreküp kapasiteli Silivri doğal gaz depolama tesisi ve 1,2 milyar metreküp kapasiteli Tuz Gölü yer altı doğal gaz depolama tesisi olmak üzere iki depolama tesisi, doğal gaz altyapısının önemli bileşenlerini oluşturmaktadır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 30 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Silivri doğalgaz depolama tesisiyle ilgili şunları söyledi: “Buradaki kapasiteyi 5,6 ya da 6 milyar metreküpe çıkaracak, yani ilave bir proje üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki 2-3 yılda 1 milyar metreküp kapasiteye ulaşacağız.” “Tesisimizin kapasitesini yıl içinde daha da artırmak istiyoruz.” dedi.


Toplam kapasite 14,4 milyar metreküpe ulaşacak

Gaz depolama kapasitesi 5,8 milyar metreküp olan tesislerden biri olan Tuz Gölü yer altı doğal gaz depolama tesisinin genişletme çalışmalarıyla 2028 yılına kadar kapasitesinin 8,8 milyar metreküpe çıkarılarak toplam kapasitesinin 2028 yılına kadar 8,8 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor. 14,4 milyar metreküp.

Avrupa’nın 100 milyar metreküp civarında doğal gaz depolama kapasitesi var. Almanya 24 milyar metreküp kapasiteyle ilk sırada yer alırken, İtalya 16 milyar metreküp kapasiteyle ikinci sırada yer alıyor.

Elektrik üretimi ve ısınmada doğalgaz kullanma konusunda 40 yıllık tecrübeye sahip olan Türkiye, 2028 yılında tamamlanacak depo genişletme çalışmasıyla Avrupa’nın üçüncü büyük kapasitesine sahip olmayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir