
Türkiye'nin popüler temsilcilerinin (TTM) meclisi, Lozan'ın Lozan Barış Antlaşması Barış Antlaşması'nın 102. yıldönümü için Ankara, İstanbul ve Izmir'de “Lozan Önemli İnceleme Neden” adlı bir panel düzenledi.
Atatürk ve inönü anıldı
Ankara panelinde, Metu Prof.Dr. Dr. Prof. Mustafa Türkeş, Doç. Ömer Atagenç ve Yönetim Kurulu Üyesi Thtm Prof.Dr. Dr. Erhan Nalçaci konuştu. Toplantının başlangıcında, büyük lider Mustafa Kemal Atatürk, ikinci cumhurbaşkanı usmet inönü ve Bağımsızlık Savaşı'nda şehit edilen ve Cumhuriyet'in hayatı için savaşan vatansever vatandaşlar anıldı.
“Ulusal Devlet Lozan Sağladı”
Lozan Barış Antlaşması'nın tarihsel önemine atıfta bulunur. Mustafa Türkeş; Lozan Barış Antlaşması'ndan önce, dünya siyasetinde üç hegemonik teklif vardı. Türkeş; Bunlar Bolşeviklerin sosyalist genişlemesi, Birleşik Devletler Wilson ilkeleri ve İngiltere ve Fransa'nın görevi. Wilson'ın ilkelerinin ve Manzazione projelerinin bu projelerle devam ettiğini ve rekabet ettiğini söyledi. Türkiye hakkının Lausanne'yi bir yenilgi olarak tanımladığını belirtmek; “Inönü'nün Misakı Misaki Millî'dan bunun doğru olmadığını belirtiyor. Başlangıçta 3 hegemonik öneriler saydık. Türk yoktu? Türkiye, bağımsızlık savaşı, ulus ve devletin amacının amacının sınırının genişlemesinin bağımsızlık savaşı.
“Kürt ulusal hareketinden bahsedilmiyor”
Türkeş, 1920'lerde tek tip bir Kürt hareketi olmadığını; “Kürt Ulusal Hareketi İngiltere ile görüşmelerinde bahsedilmiyor. Kabilelerden bahsediliyor. Bugün söylenen şeyler, bu modelin yok edilmesini garanti etmek için hareket eden İslamcıların işbirliği. Buna MHP ekliyorum.
“Kürdistan kurumunun kurulduğu gibi anlaşılması”
Tarihçi Ömer Atagenç, Lausanne'nin bugün neden saldırıya uğradığı konusundaki Kürt tezlerine dokundu. Ataish; “En azından (güdük olsa bile) Sevres'de bahsediliyor. Lausanne, Kürdistan Kürdistan'ın dağılmasına yol açtı.” Irak ve Suriye'de Fransa'nın Fransız sömürüsü vardı.
“Lozan, işçi sınıfları açısından meşrudur”
Günümüzün Lozan Üzerine Tartışmalarının Değerlendirilmesi. Dr. Erhan Nalçaci, bu çağın krizin yaşı olduğunu belirtti; “Günümüzde, Lausanne'den bir endişe var, endişe var. Cumhuriyetin devrimci bir hareketten geldiğini söylüyoruz. Lausanne büyük bir rahatlık alanıdır, çünkü sınır 102 yıldır değişmemiştir. Artık kenarlar için bir sınır korkusu yoktur, ancak daha fazla başarı yoktur, ancak daha fazla başarı yoktur, ancak büyük bir başarı yoktur. Bağımsızlık bağımsızlık fikirlerine neden oldu.
'Bahçe ile emperyalizmin bir ajanı'
Bugün Nalçaci, sınır değişimi kaygısının AKP-MHP-PKK ile işbirliği içinde geldiğini vurguladı; “AKP, emperyalizm ve sermaye tekelleri lehine özel bir faturadır. AKP, Batı emperyalizminde mükemmel bir roldü. Bunu Suriye'de çok net gördük. Lausanne'den gelen kaygı Thekp'in yapısından kaynaklanıyor. Başkan Yardımcısı olarak ABD'nin geleceğine bakıyoruz.
“Biz insanız, organize edeceğiz”
Nalçaci, bu ittifakın Lausanne'den kaygıyı arttırdığını söyledi; “Lausanne'nin kaybı bir felaket haline gelir, ancak onu devrimci bir olasılığa dönüştürebiliriz. Endişenin önündeki tek olasılığımız halkımızdır, kalabalık ve organize oluruz. Bir direniş kültürü yaratmaya çalışıyoruz. İnsanları bir araya getirmeye çalışıyoruz. İnsanları birlikte davranmaya davet ediyoruz.