Sokak hayvanlarına ilişkin kanun tasarısı TBMM Komisyonu'nda kabul edildi.

Teklif Hayvanları Koruma Yasasında değişiklik yapacak. Bu nedenle kanunun amacına uygun olarak “insan, hayvan ve çevre sağlığı dikkate alınmak kaydıyla” ibaresi eklenecektir.

Artık bu haberi dinleyebilirsiniz. Uygulamayı şimdi indirin!

Sokak hayvanları üzerinde yapılacak çalışmalarda herhangi bir tereddüt yaşanmaması için köpek ve kedilerin Tarım Bakanlığı'nın veri tabanında kayıtlı olması zorunlu olduğundan “sahipli hayvan” ve “sokak hayvanı” kavramlarının net bir şekilde tanımlanması gerekmektedir. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında, sahip olunan hayvanların statüsünü almak için Ormancılık ve Ormancılık aşağıdaki gibi tanımlanacaktır.

UYUMLULUK DEĞİŞİKLİĞİ YAPILACAK

Uygulamada herhangi bir tereddüt yaşanmaması adına ve kanunda “yakala-kısırlaştır-bırak” yönteminin kaldırılması nedeniyle, hayvan bakım evi tanımında uyum değişikliği yapılacak. Hayvan bakımevinin tanımı ise “Hayvanların sahiplenilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği, Bakanlık izniyle kurulan tesis” olarak değiştirilecek.

Sahipsiz ve zayıflamış hayvanlar hayvan tesislerinde toplanıp sahiplenilene kadar rehabilite edilecek ve bakımları yapılacağından, tesis dışında bir hayvanın sahiplenerek ve hukuki sorumluluk üstlenerek bakımının da mümkün olacağı ilkesi kabul edilecektir. Kanunun ilkeleri arasında “Evcil hayvanlar, türlerine özgü yaşam koşullarında yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipli hayvanlar gibi sahipsiz hayvanların da yaşamları desteklenmelidir.” Bildiri yürürlükten kaldırılacak.

Sahipsiz ve zayıflamış hayvanları herhangi bir kar veya maddi çıkar gözetmeksizin sahiplenmek isteyen, insani ve vicdani sorumluluk taşıyan ve kanunların belirlediği şartları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin bu alanda teşvik edilmesi ve koordine edilmesi esas olacaktır.

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak, sahipsiz hayvanların sahiplenilinceye kadar bakımı için kreşler kuracak, bakım ve tedavilerini sağlayacak, eğitim faaliyetleri yürütecek.

VERİ SİSTEMİNE KAYIT EDİLECEK

Bakımevlerine getirilen hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplenilene kadar bu yerlerde barındırılacak. Kesin ve güncel veri sağlanması amacıyla barınaklara getirilen hayvanlar, Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı'nın bilgi işlem sistemine kayıt altına alınacak.

“HAYVANLARIN ÖTESİNİ YASAKTIR”

Gözaltına alınan köpekler, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı açısından tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavisi mümkün olmayan hastalığı bulunan veya sahiplenilmesi yasaklanan köpekler, Kanunun 9. maddesinde belirtilmiştir. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda “Hayvan ötenazisi” olarak yer almasına karşın, hayvanlara acı ve ıstırap veren veya şifa sağlanamayan hastalıkların önlenmesi veya yok edilmesi amacıyla yapılması yasaktır. akut bulaşıcı bir hayvan hastalığı veya insan sağlığını riske atan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatını ve sağlığını tehlikeye atan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen. Bu gibi durumlarda veteriner hekim, kendisi tarafından veya veteriner hekim gözetiminde ötenazi yapılmasına karar verebilir. hükümleri uygulanacaktır.

Yerel yönetimler, sokak köpekleriyle ilgili yapacakları iş ve işlemlerde Avrupa Evcil Hayvanların Korunması Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

Sadece tıbbi nedenlerle değil, kanunların öngördüğü diğer istisnai durumlarda da hayvanlara müdahale edilebilecek.

Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların huzurevi dışında bir yere bırakılması veya huzurevinde barındırılan bir köpeğin huzurevi dışında bir yerde bırakılması yasaktır.” Bu nedenle sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakım merkezlerine taşınması ve sahiplenilene kadar hayvan bakımevinde bakımına ilişkin hükümlerin uygulanması ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını tam olarak yerine getirmesi için çaba gösterilecektir. .

İl Hayvanları Koruma Kurumunun görevleri arasında sokak hayvanlarının korunmasına yönelik yürütülen çalışmaların yanı sıra insan, hayvan ve çevrenin korunması amacıyla sokak hayvanlarının neden olduğu sorunların tespit edilmesi ve bu sorunlara çözüm üretilmesi yer alacak.

Düzenlemeyle yerel yönetimler ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlara sağlanacak desteklerin kapsamı genişletilecek. Bu nedenle insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak amacıyla huzurevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurun; Yerel yönetimler ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlara, bunlarla ilgili ilaç, alet ve ekipman temini ile hemşirelik bakımı, rehabilitasyon ve evlat edinme gibi faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda teşvik veya mali destek sağlanacaktır. evler.

SAHİPLENİNCEYE KADAR HUZUR EVİNDE KALACAKLAR.

Hayvanların korunmasına ilişkin hükümlere aykırı davranan veya sahip oldukları hayvanların bakımını ağır ihmal eden, onlara acı, ıstırap veya zarar veren kişilerin hayvan beslemesi yasaklanacak ve hayvanlarına, ilgili mevzuat uyarınca el konulacaktır. Yargı mercii. yetkili makam. Sahiplendirilmeye uygun hayvanlar, sahiplenilene kadar hayvan bakım merkezinde barındırılacaktır.

Caydırıcılık amacıyla, sahibine ait bir hayvanı terk etme suçunun idari yaptırımı hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları huzurevi dışında bir yere bırakan veya huzurevinde barındırılan hayvanları huzurevi dışında bir yere bırakan kişi, hayvan başına 50 bin lira para cezasıyla cezalandırılacak.

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz, zayıflamış veya nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvanları korumak, sahiplenilinceye kadar bakım ve rehabilitasyonlarını sağlamak amacıyla hayvan bakım evleri kuracak. Belirtilen hayvanlar yetkili belediyeler tarafından hayvan merkezlerine getirilecek. Hayvan bakım merkezi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ve il özel idareleri, kendi yetki alanlarındaki hayvanları en yakın hayvan bakım merkezine götürecek.

Belirtilen kaynakları ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile tahsis edilen kaynakları hayvan bakım merkezi kurmak, sahipsiz hayvanları sahiplenmek, rehabilite etmek veya sahiplenilinceye kadar bakımını yapmak için harcamayan belediye başkanı ve belediye görevlileri, Bu kaynağı başka amaçlarla kullanan veya kullananlar 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Etkilenen belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar belirli hayvan fidanlıkları kurmak ve mevcut fidanlıkların koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

Belediyeler, 31 Aralık 2028 tarihine kadar toplanan son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında hayvan bakım merkezleri oluşturmak, rehabilitasyon işlemlerini yürütmek ve sahipsiz hayvanların sahiplenilene kadar bakımını sağlamak üzere kaynak ayıracak. Bu oran büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak. Tahsis edilen fonlar başka hiçbir amaçla kullanılamaz.

Köpek ve kedi sahiplerinin, evcil hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemlerini kullanarak kayıt altına almaları gerekecek.

Sokaklarda bakıma ve korunmaya muhtaç başıboş hayvanların kalmaması amaçlandığından, teklifle Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki “yerel hayvan koruma görevlileri” ile ilgili hüküm kaldırılacak.

Kaynak: AA

Önceki içerik Sonraki içerik
Irak hükümetinden 'PKK' kararı! Yasak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir