İtalya’nın büyük bir makarna markasına karşı başlatılan boykot kampanyası sosyal medyada heyecan yarattı. Peki bir marka boykot kampanyası ne kadar etkili olabilir?
İtalya’nın en ünlü makarna üreticilerinden biri olan ve ürünlerini dünya çapında 60’tan fazla ülkeye ihraç eden Rummo, geçtiğimiz günlerde sosyal medyada boykot kampanyasının hedefi haline geldi.
İtalya Başbakan Yardımcısı ve sağcı Lig lideri Matteo Salvini, geçtiğimiz Cuma günü makarna fabrikasını ziyaret ederek fabrikanın videosunu sosyal medya hesaplarından paylaşmıştı.
Salvini, “Böcek unu, solucan, cırcır böceği ve çekirgeyi savunanlara ve Akdeniz diyetine karşı çıkan Brüksel’dekilere, kokusu size ulaşmasa bile makarnamız çok yaşasın” dedi. Dedi.
O zamandan beri internette “#boycottRummo” (#boycottRummo) etiketiyle Rummo’ya karşı bir boykot kampanyası başlatıldı.
Bazıları makarna üreticisini Salvini’yi markasını olumsuz etkilemek için kullandığı iddiasıyla eleştirirken, diğerleri başbakanı politikalarında sürekli olarak Kuzey İtalya’yı tercih etmekle suçluyor ve Napoli merkezli makarna markasına yönelik övgülerindeki tutarsızlıklara dikkat çekiyor.
Medyada da kampanyaya “Sindirilemez hale gelen spagetti buluşması” gibi manşetlerle geniş yer verildi.
Rummo’nun sahibi Cosimo Rummo, boykot kampanyasına yanıt olarak İtalyan haber ajansı ANSA’ya şunları söyledi: “İnsanlar makarnamızı almaya devam edecek. Buraya gelen insanlardan parti kartı istemeye alışkın değilim.”
Markaları sosyal medyada boykot etmek gerçekten işe yarıyor mu?
Şirketlere yönelik boykot kampanyaları yeni bir şey değil. Geçtiğimiz günlerde McDonald’s CEO’su Chris Kempczinski’nin, şirketin İsrail’e destek verdiği iddiaları nedeniyle boykot kampanyalarını Orta Doğu’da bölgesel iş kayıplarına yol açmakla suçladığı bildirildi.
Bir şirketin veya ürünün itibarını şu veya bu nedenle azaltmayı amaçlayan toplu eylemler (giderek sosyal medya aracılığıyla gerçekleştirilir) popülerlik kazanıyor.
Peki tüm bunların sonuçları bir marka üzerinde ne kadar etkili olabilir?
Pennsylvania Üniversitesi Wharton İşletme Okulu’nda pazarlama profesörü olan Americus Reed’e göre bu, “işletme” tanımıyla ne kastettiğinize bağlı.
Reed, New York Times için yazdığı bir makalede, “Amaç şirket satışlarına zarar vermekse boykotlar nadiren başarılı olur” diye yazdı. Diyor.
Reed, “Fakat amaç bir hareketi engelleyen şirketlerin altını oymaksa boykotun markayı lekeleme olasılığı daha yüksektir” dedi.
“Öfke gelir ve gider, boykotlar da öyle. Şirketler satışlarda kısa vadeli düşüşler yaşayabilir, ancak sosyal medya boykotları uzun vadede kuruluşların kârlılığına nadiren zarar verir.”
Rummo davasında birçok ünlü isim ve İtalyan siyasetçi, makarnacı markasına desteklerini dile getirerek, markanın 2022 yılı cirosunun 170 milyon avroyu aştığını ve 160’ın üzerinde çalışana istihdam sağladığını vurguladı.