Portekiz Cumhurbaşkanı meclisi feshetti, ülke 10 Mart’ta erken seçime gidiyor

REKLAM

Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, parlamentonun feshedildiğini duyurdu ve erken seçim çağrısında bulundu.

Başbakan Antonio Costa, savcıların lityum madenciliği ve hidrojen projeleriyle bağlantılı yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında hükümetinin özel kalemini tutuklamasının ardından bir gün önce istifa etmişti.

Başkan Rebelo de Sousa, yeni seçimlerin 10 Mart’ta yapılacağını söyledi.

Rebelo de Sousa, eski siyasetçiler ve tanınmış kişilerden oluşan danışma organı Danıştay ile yaptığı toplantının ardından televizyonda canlı olarak yaptığı konuşmada kararını kamuoyuna duyurdu.

Çarşamba günü Portekizli lider parlamentoda temsil edilen partilerin liderleriyle bir araya geldi.

Ancak Cumhurbaşkanı Rebelo de Sousa, istifasını sunan Costa’nın seçimlere kadar geçici başbakan olarak kalacağını vurguladı.

Sosyalist olan Costa, 2015’ten beri Portekiz’in başbakanıydı ve geçen yılki seçimleri ezici bir çoğunlukla kazanmıştı.

Ancak Costa, yolsuzluk soruşturmasında adı geçmemesine rağmen polis baskını karşısında “sarsıldığını” söyledi ve Salı günü derhal istifa etti.

Baskın sırasında aralarında genelkurmay başkanının da bulunduğu dört kişi daha tutuklandı ve enerji anlaşmalarına ilişkin soruşturma kapsamında kabinesindeki Altyapı Bakanı Joao Galamba görevlendirildi.

Savcılık, Yüksek Mahkeme’nin “şüphelilerin başbakanın adını kullanma ve yasadışı faaliyetlerde bulunma ihtimalini” araştırdığını bildirdi.

Baskından sadece iki saat sonra ulusa seslenen Costa, adalet sistemiyle “işbirliğine hazır” olduğunu söyledi.

Costa konuşmasında vicdanının rahat olduğunu ancak başbakanlık pozisyonunun prestijinin şüphe götürmez olması nedeniyle bu göreve dördüncü kez aday olmayacağını söyledi.

Analistlere göre, bir borç krizi ve uluslararası kurtarma paketinin ardından iktidara gelen Costa, ekonomik büyüme ve sağlıklı bir kamu maliyesi döneminin tadını çıkarıyor.

Ancak hükümeti, ülkenin artan yaşam pahalılığını kontrol altına almak için yeterince çaba göstermediği için eleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir