Kıbrıs’ta gerilim tırmanıyor: İki askeri üs kurulacak – Son Dakika Dünya Haberleri

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Hristodulidis, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Baf’taki Andreas Papandreu hava üssü ile Mari’deki Evangelos Florakis deniz üssünün geliştirileceğini açıklayan Hristodulidis, bu üslerin üçüncü bir ülkeye devredilmeyeceğini, talep edilmesi halinde herhangi bir ülkeye operasyonel tesis sağlanacağını söyledi.

Hristodulidis, üsleri geliştirmenin maliyetinin 14,7 milyon avro, uygulama süresinin ise 18 ay olduğunu söyledi. “Konuyla ilgilenen ve Andreas Papandreu üssünü insani amaçlarla kullanan Amerikalılarla görüştük. Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler geldi, Andreas Papandreu üssünde onlarla tanıştım. Amerikalılar bize yardım etsin ya da etmesin, üs bize yardım edecek. Amerikalılar üslere ilgi gösterdi. Hava üsleriyle ilgilenen Amerikan büyükelçisi Ocak ayında bana uzmanların ve teknokratların geleceğini ve üssün altyapısı hakkında bize fikir vermelerini istediğimizi söyledi. dedi.

Christodoulidis, “(ABD) Katılım, teknik destek veya mali yardım yoluyla olacaktır. Her halükarda üs, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üssü olmaya devam edecek, bundan vazgeçmeyeceğiz. Konuyla ilgili olarak Avrupa Komisyonu Başkanı ile görüşmelerde bulunuyorum. Üssün AB Üye Devletlerinin herhangi bir gemisini barındırabilmesi için Birliğin sahip olması gerekir” Geçenlerde AB’nin özel bir program aracılığıyla mali katkısından bir kez daha bahsetmiştim. diye ekledi.

“NATO ÜYESİ ÜLKE OLACAĞIZ”

Rum yönetiminin NATO’ya katılım girişimlerini anlatan Hristodulidis, şunları söyledi: “Yarın NATO’ya katılmak mümkün olsaydı bunu yapardık. Sonuçta tarihsel açıdan bakıldığında Kıbrıs’ın 1960’tan beri NATO’nun parçası olması gerekirdi. Katılmamamızın nedeni Türkiye değil, başka bir ülkedir. Kıbrıs’ta sahip olduğu karşılaştırmalı üstünlüğü tek başına sürdürmek istiyor.” (İngiltere). Kıbrıs’ın bu aşamada katılması mümkün olmadığından, eğitim ve yeniden yapılanma anlamında bu faydaları sağlamaya çalışıyoruz ve koşullar oluştuğunda NATO üyesi bir ülke olacağız. dedi.

KIBRIS’TA SON GELİŞMELER

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden (GKRY) havalanan iki Fransız savaş uçağı, Lefke bölgesindeki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hava sahasını ihlal etti. Dışişleri Bakanlığı ihlalin ardından Fransa’ya nota gönderdi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) ABD’ye bağışlayacağı kadim Türk köyü Tatlısu (Mari) helikopter üssünde çalışmaların hızlandırıldığı bildirildi. Yunan kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ABD Ordusu’na ait Sikorsky UH-60 Black Hawk uçağı, Boeing CH-47 Chinook helikopterleri ve bazı uçak gemilerine ait hem dikey hem de kısa pistlerde kalkış ve iniş yapabilen V-22 Osprey uçakları, Yunanistan’a ait olacak. Mari’deki Kıbrıs Rum yönetiminin helikopter üssünde konuşlandırılacak.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi-FRANSA ANLAŞMASI

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Fransa arasında 4 Nisan 2017’de imzalanan “Savunma İşbirliği Anlaşması” 1 Ağustos 2020’de yürürlüğe girdi.

Anlaşma, enerji sektörü ve deniz güvenliğinin yanı sıra kriz yönetimi, terör ve korsanlıkla mücadele gibi alanlarda işbirliği yapmayı amaçlıyor.

Anlaşmada ayrıca teçhizat ve savunma konularında askeri düzeyde işbirliği, personelin ortak eğitimi ve arama kurtarma tatbikatlarının yürütülmesi de öngörülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir