İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Parlamentosu'nun Temmuz ayında yapacağı ilk genel kurul toplantısı öncesinde Avrupa Komisyonu'nda üst düzey bir rol üstlenme stratejisini güçlendirmeyi planlıyor.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Perşembe akşamı Macar mevkidaşı Viktor Orban ile birlikte Avrupa Birliği Konseyi (AB) tarafından kabul edilen yeni yönetime karşı çıktı. Ancak Başbakan Meloni'nin açıklaması aynı zamanda Avrupa Komisyonu'nun İtalya'ya daha büyük bir rol vererek hassas bir denge politikası izlemesi gerektiğinin de göstergesi.
İtalya başbakanı, “Yurttaşlara ve vatandaşların seçimler sırasında aldığı sinyallere saygı duyduğum için (yeni AB yönetimini) desteklememeye karar verdim” dedi ve ekledi: “Sonunda İtalya'ya Avrupa'da hak ettiği ağırlığı vermek için çalışmaya devam ediyoruz. “
Meloni, AB Konseyi Başkanlığı için Antonio Costa'ya, Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği için Kaja Kallas'a karşı oy kullanırken, Komisyon Başkanlığı için Ursula von der Leyen'in adaylığı konusunda çekimser kaldı.
Eski meslektaşları tarafından otomatik olarak seçilen Costa, 1 Aralık'ta göreve başlayacak, ancak von der Leyen'in adaylığının Avrupa Parlamentosu (AP) genel kurulunda salt çoğunluk tarafından onaylanması gerekecek. Bu, Komisyon liderinin liderlerini atamaya ve önceliklerini planlamaya başlamasının önünde son bir engelin kaldığı anlamına geliyor.
Meloni çekimser kalarak, von der Leyen'in kendisini bu iş için doğru kişi olduğuna ve bir sonraki yasama meclisinde Romanlar için önemli bir konum elde etmeye çalışabileceğine ikna etme yönündeki olası girişimlerine kapıyı açık bıraktı.
İtalyan basınında yer alan haberlere göre Meloni, rekabet, savunma veya sanayi alanında başkan yardımcılığı pozisyonunu güvence altına almak istiyor.
Von der Leyen'in Strasbourg'da 361 oya ihtiyacı var. Bu sayı parlamentonun toplam 720 üyesinin yarısından fazlasını temsil etse de bu desteğin gizli oyla gelmesi gerekiyor.
Bir AB diplomatı Euronews'e şunları söyledi: “Berlaymont'un tahminlerine göre von der Leyen'in 40-50 oya daha ihtiyacı var. Takımları şu anda 399 milletvekilinin çoğunluğuna sahip, ancak %15'i başıboş.” [partilerinden farklı oy kullanan milletvekilleri] “Oylama bekleniyor” dedi.
Yeşiller'in ek destek sağlaması muhtemel olsa da Meloni'nin Fratelli d'Italia (FdI) partisinden 24 milletvekilinin desteği de mümkün.
Bu, Meloni'ye, Avrupa Parlamentosu'nun 16-17 Temmuz'da Strasbourg'daki ilk genel kurulunda von der Leyen için yapılacak oylama öncesinde perde arkasında müzakere yapması için zaman tanıyor. Ancak bu çekimser oy aynı zamanda Meloni'nin Brüksel'deki pozisyonunu koruma konusunda karşı karşıya olduğu tehlikeyi de ortaya koyuyor.
Euronews Perşembe akşamı bir kaynağa dayandırarak Meloni'nin “iktidardaki koalisyon içindeki fikir farklılıklarını yansıtmak amacıyla” çekimser kaldığını bildirdi.
İtalya'da FdI, merkez sağ Forza Italia'nın yanı sıra Komisyon başkanına tamamen karşı olmasıyla bilinen Matteo Salvini'nin Lega partisiyle birlikte faaliyet gösteriyor.
Meloni, Avrupa seçimlerinde güçlenerek 83 milletvekili kazanan ve liberal Renew Europe'u geride bırakarak dünyanın üçüncü büyük gücü haline gelen sağcı Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular (ECR) grubunun gücüne karşı da korumacı tavrını sürdürmelidir. ülke. EP.
Ancak grupların yeniden yapılanmaları için 4 Temmuz'a kadar süreleri var. Aşırı sağ partiler Brüksel'de yeniden bir araya gelme konusunda zorlu müzakerelere girişiyor.
Parlamentonun sağ kanadı ECR ve daha radikal olan Kimlik ve Demokrasi (ID) olmak üzere iki gruba bölünmüş olsa da kaynaklar Euronews'e iki yeni oluşumun ortaya çıkabileceğini, bunun da Parlamentonun sağ kanadının daha da parçalanabileceği anlamına geldiğini söylüyor.
Bu haftaki ECR toplantısı, grubun ikinci büyük partisi olan Polonya Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) yeterli sayıda üyenin katılmaması üzerine önce ertelendi, ardından 25 Haziran Çarşamba günü tamamen iptal edildi. Partinin gelecekteki durumuna ilişkin bölünme işaretleri veriliyor.
Grubun 3 Temmuz Çarşamba günü tekrar toplanması planlanıyor.