Çöpçatanlık uygulaması DigiVi, otistik ve zihinsel engelli kişiler arasındaki arkadaşlıkları kolaylaştırmak amacıyla İsveç’teki kullanıcılara açıldı.
Popüler flört uygulamalarından dışlandığını hissettiğini söyleyen Rehn isimli kullanıcı şunları söyledi: “Burada insanların beni yargılamayacağını biliyorum, sadece kendim olmaya ihtiyacım var.”
IQ seviyesi 50 ile 69 arasında olan kişiler için geliştirilen uygulama, kullanıcı profili, konuşma sayfası ve yardım butonuyla basitleştirilmiş bir arayüze sahip.
Çevrimiçi dünyadan dışlanmak
Hobilerinin yanı sıra hobilerini de sıralayan Rehn, “Engelli olduğumu diğer platformlarda gizlerdim çünkü insanlar engelli olduğumu öğrendiklerinde benimle konuşmak istemediler, bu benim kimliğimin büyük bir parçası olmasına rağmen” dedi. Uygulamadaki fotoğraf.
İsveççe “dijital biz” kelimelerinin kısaltması olan DigiVi, İsveç Ulusal Zihinsel Engelliler Derneği tarafından geliştirildi.
Uygulamanın kurucularından Magnus Linden, “Ne yazık ki pek çok engelli, özellikle de zihinsel engelliler, internetin karmaşık olması nedeniyle dijital dünyanın dışında kalıyor.”
Linden, “Günlük yaşamda yardıma ihtiyaç duyanlar genellikle aşk ve cinsel yaşamlarında da yardıma ihtiyaç duyuyor” diye ekledi.
Engelliler için güvenli bir uygulama
Sosyal medyada sıklıkla istismar mağduru olan engelli kullanıcıların güvenliğini sağlamak için hesap açmak isteyenlerin bir DigiVi temsilcisi ile yüz yüze görüşmeli ve hesaplarını Sosyal Güvenlik Kimlik Numaralarına bağlamaları gerekmektedir.
DigiVi’nin geliştirilmesinde yer alan ve hafif düzeyde zihinsel engeli olan Therese Wappsell, “Herkesin uygulamayı indiremeyeceğini bilmek rahatlatıcı” dedi ve kendisi gibi insanların kolayca “şiddete karşı savunmasız” hale gelebileceğini belirtti.
Uygulamanın kurucu ortağı Aline Groh, engelli kullanıcıların normal arkadaşlık sitelerinde müstehcen fotoğraflar yayınlama konusunda baskı altında olduklarına dair endişelerin altını çiziyor.
Groh, “Engelli insanlara yönelik istismar riski var ve onların yardım istemesi ve destek alması genellikle daha zor” dedi.
Platformlarındaki uygunsuz içeriklerin moderatörler tarafından kontrol edildiğini belirten Groh, şu bilgiyi paylaştı: “DigiVi’de birisinin sorun çıkardığını kolaylıkla görüp aksiyon alıyoruz.”
DigiVi kurucusu, uygulama üzerinde bu tür davranışlarda bulunan kullanıcıların yasaklanabileceğini ve bu tür durumların gerektiğinde polisle paylaşılacağını söyledi.
Engelliler arasında sevgi
Zihinsel engelli ve otizmli bireylerin aşk yaşamları son yıllarda “Love on the Spectrum”, “Born this Way” ve “Down for Love” gibi televizyon programlarına konu oluyor.
Kendisi de engelli olan DigiVi kullanıcısı Rehn, “İnsanların bizim de aşkı bulabileceğimizi görmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Engellilik önemli değil, önemli olan içimizdeki duygulardır” dedi.
Kasım ayında hizmete giren ve 180 düzenli kullanıcısı olan DigiVi’nin kurucuları, ülke çapında büyümek için İsveç’in her şehrinde temsilci bulundurmak istiyor.
İsveç’te nüfusun yaklaşık %1’i zihinsel engelli, yaklaşık %5’i otistik ve %15’i bir tür engellidir.