IŞİD, işyeri cinayetlerinde, çocuk işçiliğinde ve güvencesiz gençlik çalışmalarında son dönemde görülen artışa karşı müdahale etti. İstanbul Kadıköy Süreyya Operası'nda düzenlenen protestoya çok sayıda sendika, kurum ve dernek temsilcisi de katıldı.
Protesto sırasında “Çocuk işçiliğine, güvencesiz gençlik çalışmasına ve işyerinde cinayetlere hayır” yazılı pankart açıldı ve “Güvenli bir gelecek istiyoruz”, “Çocuk işçiliği yasaklanmalı”, “Vahşete son” gibi sloganlar atıldı. Eğitim-Sen, İstanbul Tabip Odası, liman sendikaları, tersaneler ve işçilerin temsilcileri ile İstanbul İşçi Partisi (EMEP) Milletvekili İskender Bayhan Metal İşçisi Nimet Erben'in konuşmalarının ardından “MESEM'de sömürü ve şiddet” sloganları atıldı. söz konusu:
“Tarım işçiliği çocuklar için en kötü çalışma biçimleri arasında yer alıyor. Göçmenlerin mevsimlik tarım işçiliği, tarım işçiliğinden farklı olarak özellikle çocuk işçiler için birçok sağlık riski oluşturmaktadır. Tarım işçisi çocukların en önemli sorunlarından biri uzun çalışma saatleridir. Tarımda çalışan çocukların çalışma saatleri ortalamanın üzerinde olup haftada 60 saate ulaşabilmektedir. İnşaat sektöründe çalışan çocuklar genellikle diğer aile bireyleri veya akrabalarıyla birlikte çalışmaktadır. Genelde kalfalık ya da çıraklık yapsalar da iş yükü açısından yetişkinlerle aynı şekilde çalışıyorlar. Koşulları yetişkinlerinkinden farklı çünkü ücretleri daha düşük. Tarımdan sonra çocukların en çok istihdam edildiği sektör hizmetler sektörüdür. Özellikle son yıllarda popüler hale gelen bir meslek olan motosikletli kuryelik mesleğinde çocuklar lisanssız ve mesleki eğitim baskısı altında çalıştırılıyor.
“ÇALIŞMA YAŞI 10 YILIN ALTINA DÜŞTÜ”
Sokakta çalışan çocuklar genellikle ayakkabı boyama, uyuşturucu ticareti, araba camlarını temizleme, çöp toplama gibi işleri yaparken, bu işler genellikle kalabalık şehir merkezlerinde ve tehlikeli ortamlarda gerçekleşmektedir. Çalışma yaşı 10 yaşın altına düştü. Dengeli ve yeterli beslenemeyen, bir kısmı geceyi sokaklarda ya da çöplüklerde geçiren çocuklar, haftanın 7 günü, günün 14 saatine kadar çalışabiliyor. Sonuç olarak Türk sanayisinin dünya pazarlarında, özellikle de AB pazarında var olabilmesinin tek yolu ucuz işgücü ihraç etmektir. Bu noktada çocuk işçiliği esastır. Çocuk işçiliğinin ancak üreticilerin yönetmesi durumunda önlenebileceği anlayışıyla çocuk işçiliği yasaklanmalıdır. Eğitim bütçesi artırılmalı, MESEM uygulamasına son verilmeli, mesleki eğitim çocuk ve gençlerin gelişimlerine göre planlanmalı ve kamu kuralları çerçevesinde düzenlenmeli ancak bunları sistem içinde dile getirmek, mantığa sığmıyor. sahip olmak. Örgütlenmek, mücadele etmek ve direnmek gerekiyor.”