İsrail ile Hamas arasında 10 ayı aşkın süredir devam eden savaşta ateşkes süreci son aylarda iniş çıkışlar yaşadı.
Gazze savaşı ateşkes görüşmelerinin arabulucuları Cuma günü yaptıkları açıklamada iki günlük görüşmelerin bittiğini söylediler. Arabulucular, çatışmaların durdurulması konusunda bir anlaşmaya varmak için önümüzdeki hafta Kahire'de tekrar buluşmayı planladıklarını söyledi.
Arabulucular ABD (ABD), Mısır ve Katar tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, görüşmelerin yapıcı olduğu ve olumlu bir atmosferde gerçekleştiği söylendi.
Her iki tarafa da bir teklif sunulduğu ve önümüzdeki günlerde uygulama ayrıntıları üzerinde çalışmaya devam etmeyi umdukları bildirildi.
Gazze'deki savaşın daha büyük bir bölgesel çatışmaya dönüşmesini engellemeyi amaçlayan uluslararası diplomasi geçtiğimiz Cuma günü yoğunlaştı; İngiltere ve Fransa Dışişleri Bakanları İsrail'e ortak ziyarette bulunurken, Katar'ın başkenti Doha'da uluslararası aracılı ateşkes görüşmeleri gerçekleştirildi.
Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail ile Hamas arasındaki savaşı sona erdirmeye yönelik yeni girişimler, Filistinlilerin ölü sayısının 40.000'i aşmasıyla geldi ve İran ve Lübnan'daki Hizbullah militanlarının, üst düzey militan liderlerin öldürülmesine misilleme olarak İsrail'e saldıracaklarına dair korkular güçlü. . .
Uluslararası arabulucular, gerilimi yatıştırmak için en iyi umudun İsrail ile Hamas arasında çatışmayı durduracak ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşma olduğuna inanıyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ve Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné, Cuma günü İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ile yaptıkları görüşme sonrasında umutlarını dile getirdiler.
Lammy, İsrailli yetkililerin kendilerine bir anlaşmanın eşiğinde olduklarını söylediğini söyledi.
Lammy, “Savaşın 315'inci gününe girerken, rehinelerin iadesi, Gazze'ye gerekli miktarda yardımın sağlanması ve çatışmaların durdurulması konusunda anlaşmaya varmanın zamanı geldi” dedi.
Lammy ile birlikte konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Séjourné, müzakereleri istikrarsızlaştırabilecek herhangi bir eylemin kabul edilemez olduğunu söyledi.
Séjourné, kendisinin ve Lammy'nin tüm taraflara bunun çok önemli bir an olduğu, çünkü bunun barışa veya savaşa yol açabileceği konusunda çok net mesajlar gönderdiklerini söyledi.
İran'a yönelik saldırıda destek bekleniyor
İsrail Dışişleri Bakanı Katz, yaptığı açıklamada İngiliz ve Fransız mevkidaşlarına, İran'ın İsrail'e saldırması durumunda İsrail'in müttefiklerinden sadece kendisini savunmaya yardım etmelerini değil, İran'a yönelik saldırıya da katılmalarını beklediğini söylediğini söyledi.
Ayrıca Gazze savaşının başlangıcından bu yana İsrail'e saldıran Hamas, Hizbullah ve Yemen'deki Husi isyancılarını destekleyen İran'ı da saldırıları durdurmaları konusunda uyardı.
Katz, X hakkında yaptığı açıklamada, “İran kötülük ekseninin lideridir ve özgür dünya çok geç olmadan onu durdurmalı” dedi.
ABD, Katar ve Mısır, Perşembe günü Katar'da yeni bir ateşkes görüşmesi turuna başladı.
Perşembe günkü görüşmelere doğrudan katılmayan Hamas, İsrail'i, ABD ve uluslararası desteğin olduğu ve Hamas'ın prensipte kabul ettiği daha önceki teklife yeni talepler eklemekle suçluyor. İsrail ise Hamas'ı yeni talepler eklemekle suçluyor.
Beyaz Saray İç Güvenlik sözcüsü John Kirby, görüşmeleri önemli bir adım olarak nitelendirdi. Kirby, anlaşmanın karmaşıklığı göz önüne alındığında hala yapılacak çok iş olduğunu ve müzakerecilerin anlaşmanın uygulanmasına odaklandığını söyledi.
Perşembe günü yapılan görüşmelere ilişkin resmi bir ABD brifinginde, görüşmeler “yapıcı” olarak nitelendirildi. Yetkilinin kamuya açık yorum yapma yetkisi yoktu ve kimliğinin gizli kalması koşuluyla konuştu.
Kamuya açıklama yapma yetkisi olmayan bir Biden yönetiminden yetkili Cuma günü yaptığı açıklamada, görüşmelerin ikinci gün devam edeceğini söyledi.
Gazze sağlık yetkilileri Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail saldırılarında şu ana kadar 40.005 Filistinlinin öldüğünü söyledi ancak bunların kaçının Hamas üyesi olduğunu söylemedi.
İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail'in savaş sırasında Gazze'de 17.000'den fazla Hamas militanını öldürdüğünü söyledi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas liderliğindeki militanların İsrail'de yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesinin ardından 7 Ekim'de başlayan Gazze savaşını sona erdirme amaçlı görüşmeleri yavaşlatmakla suçlanıyor.
İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim'deki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş, 250'ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail'in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze'de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.
Gazze sağlık yetkililerine göre İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 bine yakın Filistinli öldürüldü, 90 binden fazlası da yaralandı.
Yıkılan Gazze'nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.
Güney Afrika'nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.
Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.
Diplomatlar, ateşkes anlaşmasının İran ve Lübnan Hizbullahını Hamas başkomutanı Fuad Şükür ve Siyasi Büro şefi İsmail Haniye'nin öldürülmesine yanıt vermemeye ikna edeceğini umuyordu.
Kirby, İran'ın hazırlıklarını tamamladığını, çok kısa sürede herhangi bir uyarıda bulunmadan saldırabileceğini ve açıklamalarının ciddiye alınması gerektiğini söyledi.
Arabulucular, Hamas'ın kalıcı ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi ve İsrail tarafından hapsedilen Filistinlilerin serbest bırakılması karşılığında rehineleri serbest bırakacağı üç aşamalı bir plan üzerinde aylardır çalışıyordu.
Başkan Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı plan üzerinde her iki taraf da prensipte anlaşmaya vardı. Ancak Hamas'ın önerdiği değişiklik ve İsrail'in açıklama önerisi, her iki tarafın da birbirini anlaşmayı bozmaya çalışmakla suçlamasına yol açtı.
Hamas, İsrail'in Mısır sınırında kalıcı askeri varlık ve Gazze'yi ikiye bölecek bir çizgi oluşturulmasını içeren taleplerini reddetti.