Sandık çıkış anketlerine göre Fransa'nın önde gelen sol partilerinden oluşan Yeni Popüler Cephe İttifakı yarışı önde götürüyor. Üçüncü sırada yer alan aşırı sağ Ulusal Birlik Partisi'nin sandalye sayısında önemli bir artış beklense de hiçbir parti mecliste salt çoğunluğu sağlayamayacak.
Fransa'nın dört ana sol partisinin kurduğu Yeni Halk Cephesi (NPF), genel seçimlerin ikinci turunda birinci olmasına karşın, Ulusal Meclis'te salt çoğunluk elde etmek için gereken milletvekili sayısını sağlayamadı.
Sandık çıkış anketlerine göre, taktiksel oylama ve aday çekilme stratejisiyle mutlak çoğunluk umutları boşa çıkan aşırı sağ Ulusal Ralli (RN) partisi üçüncü sırada yer alıyor.
Ipsos'un tahminlerine göre, Başkan Emmanuel'in çağrısının hemen ardından Sosyalist Parti (PS), Boyun eğmez Fransa (LFI), Fransız Komünist Partisi (PCF) ve çevreci Yeşiller Partisi (EELV) tarafından aşırı sağa karşı kurulan Yeni Halk Cephesi kuruldu. Macron erken reform için Seçimler (NFP), Parlamento'daki 577 sandalyenin 172 ila 192'sini işgal edecek.
Sol ittifakı Macron'un Cumhuriyet için Hep Birlikte (Ensemble) ittifakı takip ediyor. Ipsos, bu koalisyonun 2022'deki son genel seçimlerde kazandığı 245 sandalyeden ciddi bir düşüşle 150-170 sandalye kazanacağını tahmin ediyor.
Marine Le Pen'in partisi RN, 30 Haziran seçimlerinin ilk turunda birinci gelse de ikinci turda 132-152 sandalyeyle üçüncü sırada yer alması muhtemel. Bu sonucun kesin olması halinde Jordan Bardella'nın başbakanlığa atanma umutları azalacak.
Bugün yapılan seçimler, Macron'un 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki yenilgisinin ardından çağrıldığı erken seçimlerin ikinci turuydu.
Eskiden “En Marche” olarak bilinen Ensemble ittifakı, Macron'un ikinci ve muhtemelen son döneminin sonuna yaklaşırken giderek popülerliğini yitiren başkanlığına odaklanıyordu.
Macron'un sevilmemesi, 2007'de parlamentoda sandalyesi olmayan aşırı sağ RN'ye büyük fayda sağladı.
Sol ittifakın yükselişi
PFN, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden kısa bir süre sonra aşırı sağın tehdidine karşı koymak amacıyla kuruldu, ancak tam bir birlik sağlayamadı. Çıkış anketlerine göre NFP dışındaki sol partiler 13-16 sandalye kazanacak.
2022'de NUPES olarak bilinen sol koalisyon 131 sandalye kazanırken diğer sol partiler 22 sandalye kazandı. NFP ittifakının ne kadar süre birlik içinde kalacağı belli değil.
Sonuçlar, merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR'ler) için kötü haberlerin olmaya devam ettiğini gösteriyor.
Charles de Gaulle ve Nicolas Sarkozy'nin merkez sağ partisi uzun süredir Fransız siyasetine hakim durumda. Çıkış anketlerine göre merkez sağ ittifakın 57-67 sandalye kazanması bekleniyor.
Fransa'nın yeni başbakanı kim olacak?
Sonuçlara bakıldığında Makronist Gabriel Attal'ın Ocak ayından bu yana yürüttüğü başbakanlık görevini kaybetmesi muhtemel görünüyor. Yerine kimin geleceği henüz belli değil.
Fransız anayasası, farklı partilerden bir cumhurbaşkanı ve bir başbakan ile “birlikte yaşamaya” veya “bir arada yaşamaya” izin veriyor. Bu en son 1997 ile 2002 yılları arasında, sosyalist Lionel Jospin'in merkez sağ Başkan Jacques Chirac ile birlikte yarıştığı dönemde yaşandı.
Öte yandan koalisyonlar olmadan hiçbir partinin çoğunluğu elde edememesi eşi benzeri görülmemiş bir olay. Yani Fransa kendisini alışılmadık bir durumun içinde bulabilir.
Fransa'da çift turlu bir seçim sistemi vardır. Bugünkü ikinci tura yalnızca 30 Haziran'daki oylamada yeterli oyu alan kişiler katılabildi. Ancak aşırı sağ karşıtı oyların bölünmemesi için üç ve daha fazla kişinin seçildiği seçim bölgelerinde hafta içinde yaklaşık 215 milletvekili adayı istifa etti.
İkinci tura katılım oranı da oldukça yüksek. Ipsos, yerel saatle 18.25 itibarıyla seçmen katılım oranının %67,1 ile 1997'den bu yana en yüksek oran olduğunu ve 2022'deki %46,2 katılım oranından çok daha yüksek olduğunu açıkladı.
Öğleden sonra, sonuçların şiddetli protestolara yol açma ihtimaline karşı başkent Paris gergin durumdaydı. 30 bin polisin görev yaptığı kentte Champs-Élysées'deki mağazalar da kapatıldı.