Fransa 1 Ocak’tan itibaren yurt dışından görevli gelen imamlara kapılarını kapatıyor

Fransa İçişleri Bakanı Darmanin, Fransa’nın artık ülkeye yeni imam kabul etmeme kararıyla ilgili olarak aralarında Türkiye, Fas ve Cezayir’in de bulunduğu etkilenen ülkelere bir mektup gönderdi.

REKLAM

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 1 Ocak’tan itibaren ülkesinin artık yurt dışından gönderilen yeni imamları kabul etmeyeceğini duyurdu.

AFP’nin haberine göre Darmanin, Fransa’nın artık ülkeye yeni imam kabul etmeme kararıyla ilgili olarak aralarında Türkiye, Fas ve Cezayir’in de bulunduğu etkilenen ülkelere 29 Aralık tarihli bir mektup gönderdi.

1 Nisan 2024’ten sonra yurt dışından gelen ve halen ülkede bulunan imamlar bu statüyü kaybedecek.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ilk kez 2020 yılı başında yurt dışından imam kabul etmeyeceğini açıklamış ve Fransa’nın Fransa’da yetişen imam sayısını da artıracağı mesajını vermişti.

Eski İçişleri Bakanı Christophe Castane, “2024 yılında yabancıların ülkeye gelişine son verilmesi için çaba sarf edildiğini” belirtti.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için ilgili cami ve beldelere hükümetin kararına ilişkin gerekli bilgilerin üç yıl önceden verildiğini hatırlatarak, daha önce belirtilen takvime uyulacağını ifade etti.

Fransız bakan, 1 Nisan’dan itibaren halihazırda hizmette olan yabancı imamların durumunun değişeceğini belirtti.

Fransa bakanı, 1 Nisan’dan itibaren ibadethaneleri yöneten derneklerin imamları kendilerinin işe almasına ve onlara doğrudan ödeme yapmasına olanak tanıyacak “özel bir çerçeve”nin uygulamaya konulacağını duyurdu.

Hükümetin amacının yabancı imamların Fransa’da vaaz vermesini tamamen engellemek olmadığını vurgulayan AFP, amacının din görevlilerinin memur veya memur oldukları yabancı bir devletten maaş almamalarını sağlamak olduğunu belirtti.

Öte yandan Ramazan ayında Müslümanlar için Fransa’ya gelecek 300 civarında din görevlisinin gelişi de muaf tutulacak.

Fransız yetkililer, ülkede görev yapan imamların “büyüyen bir yüzdesinin” “en azından kısmen Fransa’da eğitim almış” olması gerektiğini uzun süredir vurguluyor.

Ülkede görev yapacak imamlardan Cumhuriyet kanunlarına ve ilkelerine saygılı olmaları istense de amaç, Fransız İslamoloji Enstitüsü’nün 2023 yılında başlattığı girişimle imamların üniversite eğitimine erişiminin desteklenmesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir