Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Türkiye'nin kendisini ziyaret davetini kabul etmediğini ve bu nedenle “özür dilemesi gerektiğini” söylemişti.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından 14 ve 15 Ağustos tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret ederek Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda konuşma yapacağı açıklandı.
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, çarşamba günü X hesabından yaptığı açıklamada Abbas'ın Türkiye'ye geleceğini duyurdu.
Açıklamada, “14 Ağustos Çarşamba günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek olan Sayın Abbas, 15 Ağustos Perşembe günü Gazi Meclisimiz Genel Kurulu'nda konuşma yapacaktır.”
Ne oldu?
Cumartesi günü sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda konuşan cumhurbaşkanı, Abbas'ın Türkiye'nin ziyaret davetini kabul etmediğini ve bu nedenle “özür dilemesi gerektiğini” söyledi.
“Bazı siyasi partiler şunu söylüyor: 'Hükümet, Filistin Devlet Başkanı'nı Türkiye'ye davet etmeli ve Meclis'te konuşturmalı.' Seni davet etmediğimizi kim söyledi?” Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Davet ettiğimiz halde gelmeyen Sayın Abbas, kusura bakmayın, önce bizden özür dilemesi gerekiyor. Biz onu davet ettik o gelmedi. Biz Bekliyoruz, bakalım gelecek mi?”
Abbas liderliğindeki El Fetih hakimiyetindeki Filistin Yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria'nın bir kısmını kontrol ediyor.
2006 yılında genel seçimleri kazandıktan sonra Hamas, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile birlik hükümeti kurmak için görüşmelere başladı. İki taraf, Hamas'ın da dahil olduğu birlik hükümeti altında Filistin Yönetimi ile İsrail arasında 1993'te imzalanan barış anlaşmasına “saygı gösterme” konusunda anlaştı. Ancak İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), birlik hükümetini tanımayı reddetti ve ekonomik yaptırımlar uyguladı.
Hamas ile Abbas'ın El Fetih grubu arasında 2007 yılında Hamas'ın Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesiyle sonuçlanan çatışmaların ardından hükümet hızla çöktü. El Fetih bölgeden tamamen çıkarıldı.
Benzer bir süreç Batı Şeria'da da yaşandı. El Fetih destekli savaşçılar Hamas yanlısı silahlı kişileri bölgeden uzaklaştırdı.
O tarihten bu yana El Fetih, Batı Şeria'daki Filistin Ulusal Yönetiminin kontrolünü elinde tutuyor ve aynı zamanda bölgedeki Filistin mülteci kamplarını da yönetiyor.