Enflasyon açıklandı, memur ve emekli maaşı zamları ne kadar olacak?

TÜİK’in maaş artışlarının hesaplanmasında gösterge olarak kullanılan enflasyon oranlarını açıklamasının ardından memur maaşları ve emekli maaşlarındaki artışlar da açıklandı.

REKLAM

Zam oranları enflasyona endeksli olan emekli ve memur maaşları, TÜİK’in tüketici fiyatlarındaki artışı açıklamasının ardından açıklandı.

TÜİK, Aralık ayında yıllık enflasyonun %64,77 olduğunu açıkladı. Sonuç olarak, emekliler ve kamu çalışanlarına yönelik zamların belirlenmesinde gösterge niteliğinde olacak yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranı yüzde 37,57 olarak hesaplandı.

Temmuz ayında yüzde 25 zam alan Bağkur ve SSK emeklileri, sosyal yardım aidatı ve ara ödemeler gibi ilave artışlar hariç, Ocak 2024’ten itibaren yüzde 37,57 enflasyon farkı alacak.

kamu çalışanı artıyor

Kamu çalışanları ve emekli kamu çalışanlarına temmuz ayında yüzde 17,55 artışla 8 bin 77 lira kota artışı yapıldı. Ayrıca aldıkları yüzde 6’lık sözleşme zammı nedeniyle yılın ikinci yarısında maaşlarında yüzde 29,78’lik bir enflasyon farkı artışı görecekler. Buna Ocak ayında alacakları yüzde 15’lik sözleşme zammını da eklersek, kamu çalışanlarının ve emekli kamu çalışanlarının maaşları toplamda yüzde 49,3 oranında artacak.

Bu kapsamda aile destek ödeneği dahil kamu çalışanlarının asgari maaşı 22 bin 17 liradan 32 bin 861 liraya, kamu çalışanlarının asgari emekli maaşı ise 9 bin 876 liradan 14 bin 741 liraya çıkarıldı.

Yeni lansmanlar gündemde

Öte yandan hükümetin bu oranlara sosyal yardım ücreti de eklemesi bekleniyor.

Üstelik asgari emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılmasının ardından, daha fazla prim ödeseler bile bu seviyelerde maaş alan emeklilerin aleyhine bir durum yaratılmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bunun doğru olacağını açıklamasının ardından ek maaş beklentisi oluşmuştu. emekli maaşında artış meydana geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir