Çin, AB'nin süt ürünleri sübvansiyonlarına ilişkin soruşturma başlattı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Kısasa kısas sübvansiyon soruşturması, AB'nin ithal elektrikli araçlara uyguladığı ek gümrük vergilerine bir yanıt olarak görülüyor.

REKLAM

Çin Ticaret Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Brüksel ile Pekin arasındaki ticaret anlaşmazlığının arttığının bir işareti olarak, Çin'in Avrupa Birliği'nden (AB) ithal edilen süt ürünlerine yönelik sübvansiyonlarla ilgili bir soruşturma başlattığını duyurdu.

Açıklamada, devlet destekli iki endüstri grubu tarafından talep edilen soruşturmanın 14 Ağustos'ta Avrupa Komisyonu ile istişare edilerek görüşüldüğü belirtildi. Soruşturmanın 12 ay içinde tamamlanması gerekiyor ancak altı ay daha uzatılabilir.

Soruşturma, taze ve işlenmiş peynirler, mavi peynirler ve diğer peynirler ile süt ve krema ürünlerinin üretimine yönelik AB sübvansiyonlarını kapsayacak. Bakanlık, sekiz üye ülkedeki (Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, İrlanda, İtalya ve Romanya) 20 teşvik programının inceleneceğini duyurdu.

Bunlar, AB'nin Ortak Tarım Politikası (CAP) kapsamındaki bazı sübvansiyon programlarını içermektedir.

Kısasa kısas hamlesi, AB yöneticisinin Çin yapımı elektrikli araçların (EV'ler) ithalatına yönelik dokuz aylık sübvansiyon soruşturmasının ardından geldi. %36,3'e kadar nihai gümrük vergisinin uygulanması. Bu, niyetinin sinyalini verdikten 24 saatten az bir süre sonra geldi.

Avrupa Komisyonu'nun araştırması, Pekin'in elektrikli araç değer zincirinin tamamında cömert sübvansiyonlar sağladığını, Çinli şirketlere adil olmayan bir avantaj sağladığını ve elektrikli araç fiyatlarını yapay olarak düşürerek AB'nin yerel endüstrisine zarar verme riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya çıkardı.

AB aynı zamanda Çin'in rüzgar türbini ve güneş paneli üreticilerine verdiği sübvansiyonların 27 ülkeden oluşan bloğun endüstrisi üzerindeki potansiyel zararlı etkisini de araştırıyor.

Pekin, AB'deki domuz eti, likör ve kimyasallara yönelik anti-damping soruşturmalarının yanı sıra kamunun tıbbi cihaz alımlarına yönelik bir soruşturma başlattı.

Komisyon sözcüsü Olof Gill euronews'e şunları söyledi: “Komisyon artık talebi analiz edecek ve süreci Avrupa endüstrisi ve Üye Devletlerle koordinasyon içinde çok yakından takip edecek.”

“Komisyon, AB süt endüstrisinin çıkarlarını ve ortak tarım politikasını kararlılıkla savunacak ve soruşturmanın ilgili Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına tam olarak uymasını sağlamak için uygun olduğu yerde müdahale edecektir.”

Borrell 'sistematik çatışma' konusunda uyardı

AB dış politika yüksek temsilcisi Josep Borrell Salı günü yaptığı açıklamada, iki taraf arasındaki ticari gerilimlerin yayılma tehlikesi nedeniyle bloğun Çin ile “sistematik bir çatışmadan” kaçınması gerektiğini söyledi.

Her yıl İspanya'nın Santander kentinde düzenlenen “Quo Vadis Europa?” Borrell konferansta, “Siyasi sistemlerimiz farklı ancak bu, sistematik ve kalıcı bir rekabete yol açmamalı” dedi. “Bu bizim çıkarımıza değil.”

Öte yandan AB'nin diplomatik koluna beş yıl liderlik ettikten sonra bu sonbaharda görevinden ayrılacak olan Borrell, Çin ile diğer dünya güçleri arasında bir ticaret savaşının kaçınılmaz olabileceği konusunda da uyardı.

“Dünyayı bir ticaret savaşına dahil etme niyetimiz yok. Ancak bu ticaret savaşının (…) kaçınılmaz olması da mümkün” dedi. “Olayın mantığı bu.”

Avrupa'nın çıkarlarının her zaman ABD'nin (ABD) çıkarlarıyla örtüşmeyeceğini belirten Borrell, bloğa işleri kendi yöntemiyle yapma konusunda daha istekli olma çağrısında bulundu.

Borrell, “(ABD) Çin'e karşı ticari önlemler aldığında – çünkü öyle yapıyorlar – bize bunun (Avrupa için) uygun olup olmadığını sormuyorlar” dedi ve şunu ekledi: “Çin arabalarının ithalatını yasakladıklarında veya gümrük vergileri koyduklarında Caydırıcılar, “Bu Çin arabalarının nereye gitmeyeceğini merak etmiyorlar mı? Başka nereye gidebilirler? Tabii ki Avrupa pazarı ve bu da sektörümüz açısından rekabet sorunu yaratıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir