Avro Bölgesi'ne katılım Bulgaristan'ın en önemli tartışma konularından biri. Sofya yönetimi 2025 yılında ortak para birimine geçmeyi umut etse de son yıllarda yaşanan siyasi istikrarsızlıklar bu durumu zorlaştırmış gibi görünüyor.
Bulgaristan üç yıl içinde yedinci kez sandık başına gidiyor. Ülkede artan siyasi istikrarsızlık, Avrupa Birliği (AB) ile devam eden birçok müzakerenin sekteye uğrayacağı endişesi yaratıyor.
Pazartesi günü açıklanan erken parlamento seçimlerinin ardından, ay sonuna kadar atanması beklenen Bulgaristan'ın Avrupa Komiseri'nin kim olacağı konusunda sorular ortaya çıkıyor.
Eski Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Milen Keremedchiev de seçim yarışının Avrupa komiseri seçimini etkilemesini beklediğini söyledi.
Keremedchiev, “Bence muhtemelen mevcut komisyon üyesi Iliana Ivanova'nın yeni aday olmasına karar verilecek” dedi.
Bulgaristan'ın en önemli konularından biri “Avro Bölgesi'ne katılım”dır. Sofya yönetimi 2025 yılında ortak para birimi avroya geçmeyi umuyor.
Ancak son yıllardaki siyasi istikrarsızlık bu hedefe ulaşmayı zorlaştırıyor.
Ülkelerin ve kurumların küresel sorunlarına ilişkin danışmanlık yapan Carnegie Avrupa düşünce kuruluşundan kıdemli araştırmacı Dimitar Bechev, Bulgaristan'ın “euro planının” imkansız olduğunu değerlendirdi.
Bechev, “Bulgaristan'ın 1 Ocak 2025'te Avro Bölgesi'ne katılması bekleniyordu ancak bu artık bir hayal gibi görünüyor. Avrupa Komisyonu'nun sunduğu rapor olumlu değildi.” dedi.
Geçici hükümetin enflasyonla mücadelede sıkıntı yaşayacağını belirten Bechev, “Enflasyon hedefine ulaşılamadı ve geçici hükümet muhtemelen bu rakamları kontrol edecek siyasi iradeye sahip olmayacak” yorumunu yaptı.
Son olarak Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, hükümeti kurma yetkisini parlamentodaki en küçük siyasi grup olan Böyle Bir Halk Var (ITN) partisine verdi. ITN'in 240 üyeli parlamentoda 16 üyeli bir grubu bulunuyor.
ITN'in parlamentodaki diğer partilerle müzakereleri başarısızlıkla sonuçlanınca ülke sandık başına dönmek zorunda kaldı.
Bulgaristan, Kovid-19 salgını sonrasında başlatılan “Avrupa toparlanma planı” kapsamında tahsis edilen fonları almakta da sorun yaşayabilir.
Ödemeler, hükümetlerin belirli gereksinimleri karşılaması durumunda yapılır.
Araştırmacı Dimitar Bechev, siyasi istikrarsızlığın Bulgaristan'ın Schengen bölgesine kısmi katılımına ilişkin anlaşmayı gölgelememesi gerektiğini vurguladı.
31 Mart'tan bu yana Schengen bölgesine dahil olan Bulgaristan ile Avrupa serbest dolaşım alanına üye diğer ülkeler arasında hava veya deniz sınır kontrolü bulunmuyor.
Bulgaristan'ın sağcı popülist partisi Böyle İnsanlar Var (ITN), hükümet kurma görevini Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Rumen Radev'e iade ederek, koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yeni erken seçimlerin önünü açtı.
2021'den bu yana yapılan altı seçimden yalnızca ikisi hükümet seçimiyle sonuçlandı.
2020 yolsuzlukla mücadele protestolarının ardından merkez sağ parti “Bulgaristan'ın Avrupalı Kalkınması için Vatandaşlar” (GERB) liderliğindeki koalisyon sona erdi.
O tarihten bu yana ülke kalıcı bir hükümet kuramama sorunuyla boğuşuyor.