TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, TİP Milletvekili Can Atalay'ın tutuklanmasına ilişkin görevdeki TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a seslendi: “Lütfen iradenizle, düşünce hukuki ve siyasi tecrübenizle bu sorunu çözün. Daha fazla gecikmeden sorun.”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Eski Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, konuyla ilgili paylaşımında
Gezi Parkı eylemleriyle ilgili bir dava nedeniyle cezaevinde bulunan Atalay hakkında Yargıtay'ın “milletvekilliği kaldırma” kararı, Ocak 2024'te TBMM Genel Kurulu'nda okundu ve kabul edildi.
Ancak Anayasa Mahkemesi (AYM), 22 Şubat 2024 tarihli gerekçeli kararında, Can Atalay hakkındaki “vekaletnamenin kaldırılması” kararının “yoksul” olduğunu açıkladı.
Anayasa Mahkemesi'nin 22 Şubat tarihli bu kararı, 1 Ağustos 2024 Perşembe günü Resmi Gazete'de yayımlanacak. yayınlandı.
“Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı çıkmanın hiçbir gerekçesi yok”
14 Mayıs 2023'te yapılan genel seçimlerde TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Atalay hakkında cezaevindeyken konuşan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kurucularından Arınç, şunları söyledi: Anayasa Mahkemesinin bu tür kesin ve kesin kararlarına karşı çıkmanın gerekçesi.” .
Görev yaptığı süre boyunca Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına uymayı “görev olarak gördüklerini” belirten Arınç, şöyle konuştu: “Anayasa Mahkemesi'nin defalarca aldığı kararlar ortada. Dolayısıyla Can Atalay'ın yeniden milletvekili olabilmesinin önünde hiçbir engel kalmamıştır. Bunun mutlaka hayata geçirilmesi gerekmektedir.” Çünkü bu kararların bu anayasaya göre uygulanması gerekiyor” dedi.
Arınç'tan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a: Benim görevim sizi dostça uyarmaktır.
Bülent Arınç, paylaşımında görevdeki TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a seslenerek, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında verdiği kararı hatırlattı.
“Bugün önemli bir kararla karşı karşıyasınız. Benim görevim sizi dostane bir şekilde uyarmak ve Sayın Can Atalay'ı Meclis'e davet edip yemin etmesini sağlamaktır. Bu kişi seçilmiştir, tescil belgesini almıştır. Meclis'e girdi, Meclis komisyonlarına seçildi ama yemin edemedi. Halen yasama görevini yürütüyor.
Arınç, Numan Kurtulmuş'a gönderdiği mesajda, “Lütfen iradenizle, hukuki düşüncenizle, siyasi bilginizle daha fazla gecikmeden bu sorunu çözelim” dedi.
Ö. prof. Arınç, Ali Fuat Başgil'in sözlerine atıfta bulunarak Kurtulmuş'u hatırlatarak, şunları yazdı: “Başgil'in şu sözlerini hatırlatmakta fayda görüyorum: 'En iyi anayasa uygulanandır, en kötü anayasa uygulanmayandır.'”
Can Atalay'ın tutuklanması ve parlamentoya girişi
25 Nisan 2022'deki Gezi eylemleriyle ilgili davada 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay, 14 Mayıs 2023'te yapılan genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay milletvekili seçildi.
Atalay'ın 18 yıl hapis cezası Eylül 2023'te Yargıtay tarafından onandı.
Ancak Anayasa Mahkemesi, Ekim 2023'te milletvekili seçilen Atalay hakkında “hak ihlali” kararı açıklayarak, hakkında devam eden davanın durdurulmasına, görev süresinin kabulüne ve tahliyesine karar verdi.
Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi bu kararı uygulamayarak Yargıtay'a geri gönderdi.
Yargıtay, Kasım 2023'te, Anayasa Mahkemesi'nin “böyle bir hüküm çıkaramayacağını” öne sürerek karara uyulmayacağını açıklamıştı. Ayrıca Yargıtay, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Sonuç olarak Anayasa Mahkemesi, Aralık 2023'te “anayasal yükümlülükler” gerekçesiyle Atalay hakkında ikinci kez karar verdi.
Atalay'ın “Yargıtay'ın yedek görev süresinin azaltılmasına ilişkin kararı” Ocak 2024'te TBMM Genel Kurulu'nda okundu ve kabul edildi.
Anayasa broşürü, Meclis Başkanlığı görevini yürüten ve kararı okuyan AK Parti Milletvekili Bekir Bozdağ'a muhalefet tarafından tanıtıldı.
Muhalefet 16 Ağustos'ta olağanüstü toplantı çağrısında bulunuyor
Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'ın görevden alınmasını “hükümsüz” ilan eden kararına ilişkin muhalefet partileri ortak dilekçe sunarak TBMM Genel Kurulu'nu 16 Ağustos Cuma günü olağanüstü toplantıya davet etti.
TİP öncülüğünde hazırlanan dilekçeye Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Eşitlik ve Demokrasi için Halk Partisi (DEM), Mutluluk Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrasi ve Terakki Partisi (DEVA) temsilcileri imza attı. Parlamentoda grubu bulunmayan İşçi Partisi ve Demokrat Parti.