Bünyesinde Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi ve Tiffany & Co. gibi ünlü isimlerin yer aldığı LVMH, geçen yıl gelirlerinin 86,2 milyar euroya yükseldiğini gördü.
Lüks tüketim ürünleri grubu LVMH’nin başkanı Fransız iş adamı Bernard Arnault, Amerikalı iş adamı Elon Musk’u geride bırakarak bir kez daha “dünyanın en zengin insanı” unvanını aldı.
Forbes’un yayınladığı son “Gerçek Zamanlı Milyarderler Listesi”ne göre Arnault, 207,6 milyar dolarlık (191,5 milyar euro) net servetiyle Musk’ın 204,7 milyar dolarlık (188,74 milyar euro) servetini geride bıraktı.
Arnault’un serveti geçen hafta olağanüstü bir artış gösterdi ve 26 Ocak Cuma günü net serveti tek bir günde %12,3 artışla 22,7 milyar dolar arttı.
Buna karşılık Elon Musk’un serveti önceki gün 18 milyar dolar azaldı ve net servetinde %8,1’lik bir düşüş görüldü.
LVMH 2023’te rekor kırdı
Bernard Arnault liderliğindeki lüks markalar devi LVMH, 2023’te rekor bir yıl kaydetti.
Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi ve Tiffany & Co. gibi ünlü isimlerin yer aldığı prestijli marka portföyünün performansı, şirketin tüm yıl boyunca gelirlerinin 86,2 milyar Euro’ya ulaşmasını sağladı.
Bu rakam, 2022 rakamlarına kıyasla %13’lük önemli bir artışı temsil ediyor ve analistlerin beklediği 85,74 milyar Euro’yu önemli ölçüde aşıyor.
LVMH grubunun en önemli gelir artışı, bir önceki yıla göre %25 gibi önemli bir artış kaydeden seçici perakende sektöründe gözlendi.
Bu artış, Sephora’nın uluslararası seyahatteki toparlanmayla desteklenen lüks seyahat perakendecisi DFS’deki performansına ve büyümesine bağlandı.
LVMH’nin brüt kârı yüzde 9,4 artarak 59,28 milyar avroya ulaşırken, net kârı ise 2022’ye göre yüzde 8 artışla 15,2 milyar avroya ulaştı.
Tedbirli ama iyimser bakış açısını koruyan Arnault, “Mevcut ortamda temkinli davranarak, ilgi çekici markalarımızın desteğiyle 2024’e güvenle giriyoruz.” dedi. dedi.
Fransız milyarder, LVMH’nin Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na katılımına da dikkat çekti ve 2024’ün olağanüstü ve ilham verici bir yıl olmasını beklediğini söyledi.
LVMH’deki olumlu atmosfer borsanın performansına da yansıdı.
Açıklamanın ardından hisseler %12,81 artışla 773,10 euroya yükseldi.
Artış, Ekim 2008’den bu yana en büyük tek günlük sıçramayı temsil ederek Arnault’u küresel servet sıralamasında zirveye taşıdı.
Tesla aksiliklerle karşı karşıya
Küresel servet denkleminin diğer tarafında Elon Musk liderliğindeki Tesla yer alıyor.
Elektrikli araç devi, 2023’ün dördüncü çeyreğindeki gelirini %3,5 artışla 25,2 milyar dolara, yıllık gelirini ise 2022’ye göre %15 artışla 96,8 milyar dolara çıkaracağını açıkladı.
Ancak Tesla’nın brüt karı %15,3 oranında önemli bir düşüşle 17,66 milyar dolara geriledi.
Tesla’nın net geliri %115 oranında önemli bir artışla 7,93 milyar dolara yükselse de, bu olağanüstü performans büyük ölçüde 5,75 milyar dolarlık tek seferlik vergi avantajından kaynaklandı.
Geleceğe bakıldığında Tesla, küresel otomobil endüstrisi için “zorlu” bir yıl ve kar marjlarında “önemli” bir düşüş öngörerek 2024 için temkinli bir görünüm sundu.
Bu görünüm birçok Wall Street analistinin Tesla’ya yönelik beklentilerini aşağı yönlü revize etmesine ve hisse senedinin notunu düşürmesine yol açtı.
Kazanç açıklamasının ardından Tesla hisseleri değerinin %12’sini kaybetti.
Bu durum Elon Musk’un dünyanın en zenginleri arasında ikinci sıraya düşmesine neden oldu.
Bernard Arnault ve Elon Musk’un mali servetleri arasındaki zıtlık, ilgili imparatorlukların piyasa performansına bağlı olarak net değerde hızlı değişikliklerin saatler içinde meydana gelebildiği modern iş dünyasında servetlerin ne kadar değişken olduğunu vurguluyor.