Baskın, Birleşmiş Milletler ile dünya liderlerin olası bir kara harekatının dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze’deki vahim durumu daha da kötüleştireceği konusunda uyarılarına rağmen düzenlendi
İsrail birlikleri ve tankları beklenen kara saldırısı öncesinde Gazze’nin kuzeyine kısa bir baskın düzenledi. Ordudan yapılan açıklamada baskının “savaş alanını hazırlamak” ve Hamas’ın elindeki tanksavar silahları hedef almak amacıyla yapıldığı vurgulandı.
Baskın, Birleşmiş Milletler ile dünya liderlerin olası bir kara harekatının dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze’deki vahim durumu daha da kötüleştireceği konusunda uyarılarına rağmen düzenlendi.
Ordu, gece baskını sırasında askerlerin Hamas savaşçılarını öldürdüğünü ve askeri altyapı ve tanksavar füze mevzilerini yok ettiğini söyledi. Hiçbir İsraillinin yaralanmadığı duyurulurken, Filistin tarafından kayıp olup olmadığına ilişkin henüz bir doğrulama yapılmadı.
Ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, sınırlı saldırının “savaşın sonraki aşamalarına yönelik hazırlıkların bir parçası” olduğunu söyledi.
Gazze’de halihazırda devam eden hava saldırılarında can kaybı hızla artarken çatışmanın şiddeti İsrail-Filistin krizinde şu ana kadar hiç görülmemiş bir seviyeye çıktı.
Hamas yönetimindeki Gazze’deki Sağlık Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, çatışmalarda 7 binden fazla Filistinlinin öldüğünü duyurdu
Arap ülkelerinden İsrail’e tepki
Gazze’deki saldırılar aralıksız devam ederken Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Fas, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin dışişleri bakanları, sivillerin hedef alınmasını ve uluslararası hukukun ihlal edilmesini kınadılar.
Bakanların yayınladığı ortak bildiride, İsrail’in meşru müdafaa hakkının, yasaları çiğnemeyi ve Filistinlilerin haklarını ihmal etmeyi haklı çıkarmadığı belirtildi. Arap bakanlar Gazze’deki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini ve toplu olarak cezalandırılmasını kınadı.
İsrail’in Filistin topraklarını işgal etmesini de eleştiren bakanlar onlarca yıldır süren çatışmaya iki devletli bir çözümün uygulanması için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.
İsrail’e destek ise Avrupalı hükümetlerden geldi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB liderlerinin Cuma günü Brüksel’de buluşmasının İsrail’e destek konusunda açık bir sinyal göndereceğini söyledi.
Scholz, “İsrail ordusunun yaptığı her şeyde uluslararası hukuktan kaynaklanan kurallara saygı göstereceğinden emin olabiliriz.” dedi.
Ancak Belçika Başbakanı Alexander De Croo’un İsrail’i Gazze’deki insani krize karşı uyarması blok içinde bölünmeler olduğunu gösterdi.
İsrail’in harekete geçme ve gelecekteki saldırıları engelleme hakkı olduğunu söyleyen De Droo “Fakat bu hiçbir zaman bütün bir bölgeyi bloke etmek, insani yardımları engellemek için bir mazeret olamaz. Bir halkı aç bırakmak için bir mazeret olamaz,” ifadelerini kullandı.
İsrail’den saldırılara devam mesajı
İsrail’in, 2007’den bu yana Gazze’yi yöneten ve İsrail ile daha önce giriştiği dört savaşta ayakta kalmayı başaran Hamas’ı ezmeyi amaçlayan bir kara saldırısı başlatması halinde can kaybının daha da artmasından endişeleniliyor.
İsrail, Hamas’ın Gazze’yi yönetme veya İsrail’i yeniden tehdit etme kapasitesine son vereceğine söz verirken, 2005 yılında askerlerini ve yerleşimcilerini çektiği bölgeyi yeniden işgal etmek istemediğini de belirtti.
Emekli general ve İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, olası herhangi bir kara saldırısının “yıllar sürecek güvenlik, siyasi ve sosyal yönleri içeren uzun vadeli bir sürecin yalnızca bir aşaması” olacağını söyledi.