Erez sınırı nerede ve bundan sonra Gazze'ye insani yardım nasıl olacak?

Hamas'ın geçen yıl 7 Ekim'de yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne yol açan saldırısının ardından başlayan savaş öncesinde Gazze'den her gün yaklaşık 500 kamyon geçiyordu.

REKLAM

İsrail hükümeti, Erez sınır kapısının açılmasını ve Aşdod limanının Gazze'ye yardım ulaştırılması için kullanılmasını onayladı.

Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu arayıp Yahudi devletine insani yardıma izin vermek ve ateşkes çağrısı yapmak için daha fazla çaba göstermesi yönünde baskı yapmasından kısa bir süre sonra geldi.

Peki bu Gazze'deki Filistinliler için önemli bir fark yaratacak mı? İsrail'in kara yardım yollarını yeniden açacağını duyurması gerçekte ne anlama geliyor?

İnsani yardım en etkili ve hızlı şekilde nasıl ulaştırılacak?

İnsani yardım kuruluşları, nüfusun şiddetli açlıkla karşı karşıya olduğu Gazze'ye acil ihtiyaç duyulan insani yardımın ulaştırılmasında en etkili yolun karayolu taşımacılığı olduğu görüşünü uzun süredir dile getiriyor.

Hamas'ın geçen yıl 7 Ekim'de yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne yol açan saldırısının ardından başlayan savaş öncesinde Gazze'den her gün yaklaşık 500 kamyon geçiyordu.

Dünya Gıda Programı geçen ay, Gazze'nin en temel ihtiyaçlarının karşılanması için günde en az 300 kamyonun bölgeden geçmesi gerektiği konusunda uyarmıştı.

Ürdün, ABD ve diğer ülkeler hava yoluyla yardım gönderirken, bu haftaki İsrail saldırısında üçü İngiliz olmak üzere yedi işçiyi kaybeden World Central Kitchen'ın dağıttığı malzemeler ihtiyaç duyulan insani yardımın yanına bile yaklaşamadı.

Hangi güzergahlar açılacak?

Başbakanlık, yıllardır Gazze Şeridi'ne yolcu giriş çıkışlarında kullanılan tek sınır kapısı olan Erez'in geçici olarak açılacağını duyurdu.

Açıklamaya göre İsrail, Gazze'nin 40 kilometre kuzeyindeki Aşdot limanı ve Kerem Şalom kapısından daha fazla yardımın geçmesine izin verecek.

İsrail'in güneyindeki Kerem Şalom kapısı önemli bir kamyon trafiğine sahipken, Gazze'nin kuzeyindeki Erez kapısı İsrail'den bölgeye giriş yapan ana yolcu terminalinin yeri olarak biliniyor.

İsrail'in son kararının en önemli kısmı, Aşdod limanının insani yardım dağıtımı için kullanılmasıyla ilgili.

Gazze'nin yaklaşık 40 km kuzeyinde yer alan Aşdod limanı, taşıma, boşaltma ve denetim imkanlarıyla, potansiyel olarak büyük miktarlarda insani yardımın girebileceği en yakın ve hassas rota olarak değerlendiriliyor.

Rotalar ne kadar hızlı kullanılabilir?

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları nedeniyle Erez geçiş noktasının kullanılamaz hale geldiğini iddia etse de İsrail ordusunun bunu etkin bir şekilde kullandığı görülüyor.

Kuzey ve güneydeki ana yollar da dahil olmak üzere Erez üzerinden geçen herhangi bir rota, Gazze'nin asfalt yol sistemine hızlı bir şekilde ulaşma ve on binlerce insanın kıtlıktan muzdarip olduğu, acil ihtiyacın en fazla olduğu bölgeye erişim sağlama kapasitesine sahip.

Yardım nasıl dağıtılacak?

Uluslararası insani yardım kuruluşları Gazze'de faaliyet gösteriyor ve daha fazla personel getirme fırsatına sahip.

Birleşmiş Milletler'in Filistinli mültecilere yönelik yardım kuruluşu UNRWA, Gazze'de binlerce personel istihdam ediyor ve her ne kadar İsrail, Gazze'nin kuzeyinde yardım dağıtmasını engellese de bu sürece dahil olmak için en uygun platform.

Biden yönetimi daha önce Gazze'ye insani yardımın önemli ölçüde artırılması ve halkın çaresizlik duygusunun konvoylardaki hırsızlık ve yağma sorunlarının önemli ölçüde azaltılabileceği görüşünü dile getirmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir