Pandemi kısıtlamalarının hafifletilmesiyle birlikte dünya genelinde turizmde hızlı bir toparlanma yaşandı. Ancak bazı ülkeler gelen turistler konusunda daha seçici davranmaya başladı.
Pandemi kısıtlamalarının hafifletilmesiyle birlikte dünya genelinde turizmde hızlı bir toparlanma yaşandı. Ancak bazı ülkeler gelen turistler konusunda daha seçici davranmaya başladı.
Geçtiğimiz hafta, Yeni Zelanda turizm bakanı “hazır erişte yiyerek günde 10 dolar harcayan gezginler yerine daha kaliteli turistleri çekmek istediğini” duyurdu.
Ziyaretçi sayısının fazla olduğu destinasyonlarda turist sayısının sınırlandırılması çevrenin ve yerel halkın korunması açısından olumlu bir adım olabilir. Ancak bu tür uygulamalar şu soruyu da beraberinde getiriyor: “Turizm sadece süper zenginlere mi yöneliktir?” Bu soruyu akla getiriyor.
Dünyanın en büyük düşük maliyetli havayolu şirketi Ryanair'in CEO'su Michael O'Leary, enerji fiyatlarının artmasıyla birlikte ucuz uçak bileti döneminin sona erebileceğini söyledi.
İşte Kovid-19 sonrası canlanma döneminde en zengin turisti çekmek isteyen ülkeler
Cayman Adaları zenginlere uzaktan çalışma seçeneği sunuyor
Karayip adası uzun zamandır lüks tatilin en önemli adreslerinden biri olmuştur. Ada pandemi döneminde de bu imajı korumaya çalıştı. Britanya Adası, 2020 yılında başlattığı programla yıllık geliri 100.000 doların üzerinde olanlara, yıllık 1.469 dolar ücret karşılığında iki yıllık oturma vizesi hakkı tanıdı.
Bu şekilde adanın yönetimi yüksek gelirli dijital göçebeleri kendine çekmek istiyordu.
Fiji ziyaretçi harcamalarını artırmayı hedefliyor
Pandemi sırasında Fiji kendisini milyarderler için bir cennet olarak konumlandırdı.
Haziran 2020'de ülke, pandemi kısıtlamalarından kaçmak isteyen yat sahiplerine özel fırsatlar sundu. Başbakan, sosyal medya hesabından zenginleri özel jetleriyle ülkenin adalarını kiralamaya davet etti.
Pandemiden önce turizm Fiji ekonomisinin %38'ini oluşturuyordu. Pandemi sonrası kendini lüks turizme adamak isteyen ada, bu oranı artırmak istiyor.
Endonezya'da Bali'ye seyahat edeceklere kısıtlamalar getirildi
Endonezya, Eylül 2021'de varlıklı turistlerin hedeflediği ülkelerden biri oldu.
Yerel basına konuşan Endonezya Denizcilik ve Yatırım Bakanı Luhut Binsar Pandjaistan, salgın sonrasında sırt çantalı gezginlerin Bali adasına girmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
Daha sonra bakan, ülkenin sağlık ve göçmenlik kurallarını ihlal edenlerden bahsettiğini söyledi.
Montserrat yüksek gelirli dijital göçebeleri davet ediyor
Karayipler'deki dağlık Montserrat adası, Şubat 2021'de yıllık geliri 70.000 doların üzerinde olanlara 1 yıllık oturma izni vermeye başladı. Vize başvuru ücreti 500 dolardır.
Yeni Zelanda kampçıların günde 10 dolar harcamasını istemiyor
Yeni Zelanda da pandemi sonrasında yüksek gelirli turistleri ülkesine çekmek istiyor. Turizm Bakanı Stuart Nash, bir turizm konferansında ülkede daha uzun süre kalarak ve daha fazla para harcayarak turist çekmek istediklerini söyledi.
Tayland sırt çantalı gezgin imajını değiştirmek istiyor
Uzun zamandır düşük bütçeli sırt çantalı gezginlerin favori destinasyonu olan Tayland, bu imajdan kurtulmak istiyor.
Bu amaçla bakanlar, otellere ve turizm şirketlerine turist çekmek için büyük indirimler yapmaktan kaçınmaları çağrısında bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Anutin Charnvirakul bir turizm etkinliğinde, “İnsanların Tayland'ı ucuz olduğu için seçmesine izin veremeyiz” dedi.
Bu kapsamda Tayland, 10 yıllık çalışma vizesi ile yıllık geliri 80 bin doları aşan dijital göçebeler için cazibe merkezi olmayı hedefliyor.