Hollanda Başbakanı Rutte, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın desteğiyle NATO’ya liderlik edebilecek güçlü bir konumda. Peki bu destek seçilmek için yeterli mi?
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreteri seçilerek Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Almanya ve Fransa’nın desteğini alarak manşetlere çıktı.
ABD’li bir yetkili, “Başkan Joe Biden, Başbakan Rutte’nin NATO’nun bir sonraki genel sekreteri olma adaylığını güçlü bir şekilde destekliyor” dedi. Dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı da Rutte’nin NATO’da “ciddi savunma ve güvenlik referansları” olan “saygın bir isim” olduğunu vurgulayarak, “Rutte, NATO’nun güçlü ve kendini savunmaya hazır kalmasını sağlayacak bir liderdir” dedi. bir açıklama yapıldı.
Üst düzey bir Fransız yetkili, Başkan Emmanuel Macron’un Rutte’nin kendisini bu göreve atamasında destek verdiğini ve geçen yıl bu konuda kendisiyle görüştüğünü söyledi.
Bir Alman hükümet sözcüsü, Şansölye Olaf Scholz’un da Rutte’yi desteklediğini söyledi.
Diğer NATO üyeleri destek verir mi?
Reuters’in üç diplomattan edindiği bilgilere göre Rutte şu ana kadar 20’ye yakın NATO üyesinden destek aldı. Ancak bir başka üst düzey diplomat, henüz bir anlaşmaya varılmadığını ve başka bir adayın ortaya çıkabileceği konusunda uyardı.
NATO genel sekreterinin atanması için oybirliği yani 31 üyenin tamamının onayının gerekli olması, Rutte’nin diğer adaylardan geride kalabileceğini gösteriyor.
Avrupa’da büyüyen bir askeri güç olan Polonya’nın henüz pozisyon almadığı belirtilirken, Macaristan ve Türkiye’nin pozisyonlarının da belirsiz olduğu belirtiliyor.
Kritik bir dönemde yeni NATO lideri
Ekim ayında görevi bırakacak olan Stoltenberg’in halefi, NATO üyelerinin Ukrayna’nın Rus işgaline karşı pahalı savunmasına desteklerini sürdürmeleri ve ittifakın Moskova ile doğrudan bir savaşa yol açabileceği herhangi bir gerginlikten kaçınmaları gerektiği kritik bir zamanda göreve başlayacak. . .
Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinin siyasi ve askeri ittifakı olan NATO, 1949 yılında Soğuk Savaş sırasında Sovyetler Birliği’ne karşı kuruldu.
Kuzey Atlantik Sözleşmesi’nin 5. maddesinde yer alan toplu savunma ilkesi, bir üyeye yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış sayılacağı fikrini benimsiyor.
Hollanda Başbakanı’ndan sürpriz ayrılış
Rutte, Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde Hollanda siyasetinden ayrıldığını duyurdu ancak 22 Kasım seçimlerinden sonra koalisyon görüşmeleri devam ederken geçici lider olarak görev yapmaya devam etti.
Norveç’in eski Başbakanı Jens Stoltenberg, 2014’ten bu yana NATO Genel Sekreteri olarak görev yapıyor.
Estonya Başbakanı Kaja Kallas ve Letonya Dışişleri Bakanı Krisjanis Karins’in de NATO’nun üst düzey pozisyonuyla ilgilendikleri ancak resmi olarak aday gösterilmedikleri söyleniyor.