Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Ürdün’ün Suriye’nin Suwayda kentine düzenlediği hava saldırılarında ikisi çocuk ve beşi kadın olmak üzere on kişinin öldürüldüğünü bildirdi.
Suriyeli muhalif aktivistler, Suriye’nin güneyinde düzenlenen hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu en az on kişinin öldürüldüğünü söyledi.
Saldırının muhtemelen Ürdün Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiği kaydedilirken, olayla ilgili Amman’dan herhangi bir açıklama yapılmadı.
Ürdün ordusu, İran yanlısı milislerle bağlantılı olduğuna inanılan ve Suriye sınırından büyük miktarlarda uyuşturucunun yanı sıra silah ve patlayıcı kaçakçılığı yaptığına inanılan gruplarla yaşanan çatışmaların ardından sınırda kaçakçılara karşı operasyonlarını hızlandırdı.
Yerel yayıncı Şam FM, Ürdün’ün hava saldırılarında güneydeki Süveyde vilayetinin Arman kasabasındaki iki evi hedef aldığını ve saldırıda ölümlere yol açtığını bildirdi.
Haber portalı Suwayda24 ayrıca, gece boyunca eş zamanlı hava saldırılarının eyaletin güneydoğusunda, Ürdün sınırına yakın Arman yerleşimine çarptığını bildirdi.
Ancak Süveyda24 saldırılarda 2’si çocuk, 5’i kadın, 3’ü erkek olmak üzere 10 sivilin öldüğünü belirtti ancak bu saldırıların Ürdün tarafından organize edilip edilmediği konusunda bilgi vermedi.
Öte yandan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Ürdün’ün Suwayda’daki saldırılarında ikisi çocuk en az dokuz kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Kurumun müdürü Rami Abdurrahman, ölenlerin kaçakçılıkla ilgisi olmadığını belirterek, Ürdün Hava Kuvvetleri’nin yerel halktan yanlış bilgi almış olabileceğini öne sürdü.
Ürdün ve Batılı müttefikleri, kaçakçılıktaki artıştan Lübnan Hizbullahı’nı ve güney Suriye’nin önemli bir bölümünü kontrol eden diğer İran yanlısı silahlı grupları sorumlu tutuyor.
İran ve Hizbullah suçlamaları, Batı’nın uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığına karışmakla suçladığı Suriye yönetimine karşı bir komplo olarak tanımlıyor.
Savaşın yıktığı Suriye, Orta Doğu’daki milyarlarca dolarlık uyuşturucu ticaretinin ana üssü haline geldi.
ABD’li ve Batılı yetkililer, Ürdün’ün, Suriye yapımı “captagon” olarak bilinen amfetamin için petrol zengini Körfez ülkelerine giden önemli bir geçiş yolu olduğunu söylüyor.