İşletme cinayetleri, telif hakkı ihlalleri, Güvensizlik: Büyük Ulusal Türk Meclisi – Son Dakikanın Torrkiiye Meclisi Gündemi Serisi, Kültür – Haberler

İşçi Partisi İstanbul'un partisi, uskender Bayhan Yardımcısı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Türkiye'deki güçlü çalışma koşullarına, iş ve sinema sektörüne Türkiye'deki hızlı büyümeye yanıt verme talebi ile yazılı bir soru sundu. Bayhan, sektör ihracatının başarısına rağmen, çalışmanın sömürülmesinin derinleştiğini ve kamu kaynaklarının yaratıcı hak sahiplerinin dışında kullanıldığını vurguladı.

2024'te, Bayhan'ın işçilerine göre, sektörde 500 milyon doların üzerinde ihracat geliri haftada 90 saati aştı ve güvencesizce gece gündüz çalıştı. Son iki yılda, yangınlar ve cinayetler de bu mezarı ortaya çıkardı. Sonunda, 16 Nisan 2025'te, “Şakir Paşa” serisinin ateşinde bir işçi Serkan Sukyan kayboldu.

Bu gelişmelerin ardından Bayhan, inşaat tekelleri ve sektördeki oyuncular tarafından oluşturulan kontrolsüz emrin halkın gündemine getirilmesi gerektiğini belirten aşağıdaki soruları sordu:

Yararlanıcılara neden telif hakları ödenmez?

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Giusti'nin 20 yılı aşkın bir süredir özel kopya masrafları tarafından toplanan telif haklarının genel yönetimi, geçmişe geçen bir ödeme yapmak için bir takvim olan Bayhan'ı sorgulamak için.

Çoğu telif hakkı halka aktarılıyor?

Fonların sadece yüzde 37,5'inin faydalanıcılara dağıtılacağı duyurusuna tepki gösteren Bayhan, bu ilişkinin Avrupa'daki uygulamalarla çeliştiğini ve herkesin sanatçılara ödenmesini istedi.

Yayıncılar, özellikle TRT, yasayı ihlal ediyor mu?

Hukuk no. 5846, Bayhan, yayıncıların iş sahiplerinden izin alması gerektiğini ve herhangi bir yaptırım uygulanırken bu yükümlülüğü yerine getirmediğini hatırladı.

Serinin tonozları ve yaratıcılığın düşmesi gündemde

Türkiye serisinin bölümlerinin 120 ila 150 dakika arasında değiştiğini ve bu durumun sektördeki sürdürülebilirliği tehdit ettiğini ve yaratıcı kaliteyi azalttığını teyit ederek Bayhan, bakanlığın bu konuda bir teşvik veya destek mekanizması oluşturup oluşturmayacağını sordu.

Sinema Telif Hakkında Yıllarca Kayıplar

Profesyonel müzik derneklerinin otellere izin verdiğini teyit ederek, ancak sinematografik eserler aynı sistemden yararlanamadı, Bayhan sinema alanında benzer bir üniversite mekanizmasının kurulmasını istedi.

Bayhan ayrıca, kültürel destek ve festivallerde, telif hakkı yükümlülüklerini yerine getiren yapımların öncelik verilmesi gerektiğini ve bu yönde bir ilke kararının alınıp alınmadığını sorduğunu söyledi.

Bayhan şunları söyledi: “Türkiye, Türkiye'nin serisinin ihracatı ile zenginleştirilmiş gibi görünüyor, ancak bu sektör, yaratıcılar tarafından çalışanların çalışanları belirlemek için sömürülmesine dayanıyor. Kültürel üretim yaratıcılık, adalet ve güvenlik temelinde yenilenmelidir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir