Stratonikeia’da 3.500 yıllık anahtar taşıma töreni – Son dakika kültür sanat haberleri

Antik çağda dini merkez Lagina’nın siyasi merkez Stratonikeia’ya bağlılığını ilan etmek amacıyla düzenlenen Hekatesia töreni, bu kez öğrenciler tarafından sembolik bir yürüyüşle gerçekleştirildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sıtkı Koçman Üniversitesi, Yatağan Kaymakamlığı, Yatağan Belediyesi ve Stratonikeia-Lagina Kazı Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen etkinlik, Muğla’nın kuzey kapısından başlatılıyor. Stratonikeia antik kenti.

Yürüyüş sırasında öğrenciler, Stratonikeia’daki dini merkezin antik çağda olduğu gibi bağlılığını temsil eden anahtarı da yanlarında getirdi. Yürüyüş Stratonikeia’nın en önemli yapılarından biri olan Bouleuterion’da (Parlamento Binası) sona erdi. Protokol üyeleri tarafından karşılanan öğrenci, anahtarını Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay’a teslim etti. Bu sembolik teslim töreniyle Lagina’nın Stratonikeia’ya olan bağlılığı bir kez daha canlandı.

“GELENEKLERİ YAŞAMAK ÖNEMLİ”

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Kurulu Başkanı Prof. Bilal Söğüt, etkinlik sonrası yaptığı açıklamada, bu törenin hem antik kentin hem de bölgenin kültürel mirası açısından önemine dikkat çekti. Söğüt, şöyle konuştu: “Burada 3 bin 500 yıllık tarihi döneme ait eserler korunuyor, sergileniyor ve gelecek kuşaklara miras bırakılıyor. 2 bin 300 yıl önce burada törenler yapılırdı ve bu törenler bölgenin en önemli geleneklerinden biriydi. Bugün bizim için, Bu geleneği sembolik de olsa yeniden canlandırmak çok kıymetli.” “dedi.

Kazı çalışmalarının tüm yıl boyunca devam ettiğini belirten Prof. Dr. Söğüt, Stratonikeia ve Lagina’daki bu tür kültürel etkinliklerin, kadim bilgilerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir