MAL kan grubu genellikle bazı hayvan türlerinde, özellikle de sığır gibi memelilerde bulunur. İnsanlarda çok nadir görülen bu kan grubu, belirli genetik durumlarla ilişkilidir. Nadiren genetik geçiş nedeniyle ortaya çıksa da insan popülasyonunda yaygın bir kan grubu değildir. MAL kan grubu, kan grupları arasında 47. sırada yer alır ve miyelin ve lenfosit proteinini temsil eder.
MAL kan grubu nedir?
İngiliz bilim insanları, yaklaşık 50 yıldır süren araştırmalar sonucunda, insanlarda moleküler eksiklik sayesinde yeni bir kan grubu sistemi keşfetti. MAL kan grubu İnsanlarda çok nadir görülen kan gruplarından biridir. 1972 yılında keşfedilen AnWj isimli antijenin varlığından sonra bu antijenin MAL proteini ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Uzun yıllar genetik yapısı ve işlevi bilinmese de araştırmacılar antijenin MAL proteini tarafından taşındığını keşfettiler ve yeni bir kan grubu sistemi olan MAL kan grubu ortaya çıktı. MAL proteini ayrıca hücre zarlarının stabil tutulmasında ve hücresel taşınmanın desteklenmesinde önemli bir rol oynar.
MAL kan grubu neyi temsil eder?
Kan grupları oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. En iyi bilinen kan grupları A Rh+ ve AB Rh+’dır. Şu ana kadar 47 kan grubu sistemi tanındı. Bu kan grupları arasında 47. sırada yer alan MAL kan grubu ise 1972 yılında keşfedilmiştir.
Genetik geçmişi henüz bilinmeyen AnWj antijenini barındıran bu yeni kan grubu sistemi, nadir görülen hastaların tanımlanmasına ve tedavisine olanak sağlıyor. İnsanlarda kırmızı kan hücrelerinin dışında antijen adı verilen proteinler bulunur. Ancak küçük bir grup insan bu proteinlerden yoksundur. Bilim insanları, laboratuvarlarda yaptıkları araştırmalar sonucunda, bu antijenin eksik olduğu hastaları tespit edebilen ve nadir görülen MAL kan grubu için donör bulmayı kolaylaştıran bir test buldu.
MAL kan grubu anlamına gelir Miyelin ve lenfosit proteinleri anlamına gelir. MAL kan grubu, bu proteinlerle ilişkili AnWj antijeni için adlandırılmıştır.
MAL kan grubunun özellikleri nelerdir?
Dünya çapında insanların %99,9'undan fazlasının AnWj pozitif olduğu tahmin edilmektedir. AnWj antijeni MAL proteinini taşıdığı için insanların %99,9'unun kırmızı kan hücrelerinde tam uzunlukta MAL proteini bulunur. Ancak AnWj negatif bireylerin hücrelerinde bu protein yoktur. MAL kan grubunun özellikleri Bunların arasında bu proteinin yokluğu da var. Bu durumun en yaygın nedenleri hematolojik bozukluklar ve bazı kanser türlerini içerir. Çok nadir de olsa genetik nedenler de bu duruma neden olabiliyor.
MAL kan grubu kimde?
MAL kan grubu insanlarda çok nadir görülen kan grupları arasındadır. Bu kan grubuna sahip bireyler genel olarak AnWj negatif olduğundan MAL kan grubuna sahiptirler. Pozitif bireylerin kırmızı kan hücrelerinde tam uzunlukta MAL proteini bulunur. Ancak negatif bireylerin hücrelerinde bu protein bulunmadığından bu yeni kan grubu görüldü. AnWj negatif bireyler genellikle hematolojik bozuklukları olan bireylerdir. Bazı kanser türleri bireyin bu kan grubuna sahip olmasına neden olur.