Türkiye Narin'in ölümünün gizemini tartışıyor! Ersan Şen'in Mynet'e özel açıklamaları: “Bu suçun cezası ve infazı ağırdır.”

Diyarbakır'da günlerdir kayıp olan Narin Güran'ın cesedi bulundu. Dere kenarında bir çanta içinde bulunan Narin'in cansız bedeni adli tıpta incelendi. Ön raporun yayımlanmasının ardından Narin ailesine teslim edilerek son yolculuğuna uğurlandı.

GÖZALTINA ALINAN TEK AMCA

Soruşturmada gözaltına alınan tek kişi Salim Güran Amca. Narin'in cansız bedeninin bulunmasının ardından aralarında aile üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi tutuklandı.

KARDEŞİNİN ÖLÜMÜ GÜNÜMÜZE YAYGINLAŞTI

Narin'in ölümüyle birlikte yıllar önce vefat eden kız kardeşinin ölümü de gündeme geldi. Merdivenlerden düşerek hayatını kaybettiği söylenen kız kardeşinin otopsi yapılmadan gömüldüğü ortaya çıktı.

Narin kız kardeşi hakkında geriye dönük bir hüküm vermek mümkün müdür? Narin cinayetinde toplu suç var mı? Prof. Avukat Dr. Ersan Şen Mynet'e bir açıklama yaptı.

Şen Deklarasyonu'ndan öne çıkanlar:

“CEZAİ SORUŞTURMA VE kovuşturmaların yapılması istenebilir”

Soru: Türkiye uzun süredir Narin'in izini arıyordu, ne yazık ki çocuğumuzun cansız bedeni bulundu. Burada oklar aileyi işaret ediyor. Hatta gözaltında patron olan amca, anne ve babanın, ağabeyin de, işte kamuoyunu tartıştıran soru işaretli bir ölüm daha! Narin'in ablası da o 7 yaşındayken vefat etti. Aile, ölümün merdivenlerden düşmesi sonucu meydana geldiğini iddia ediyor. Geriye dönük işlem ilkesi mevcut mudur? Ailenin bu çocuğu “engelli” olduğu için nüfusa kaydettirmediği de iddia ediliyor. Peki kanun koyucu delillere dayanarak aile üyelerini, anne ve babayı suçlu bulacak mı? Hem bir avukat olarak, hem de konuyu yakından takip eden bir hukukçu olarak ne düşünüyorsunuz?

Narin'in kız kardeşi hakkında geriye dönük soruşturma başlatılması elbette mümkün. Bunun önündeki tek engel suçun en az 30 yıl olan zaman aşımı süresidir. Daha önce soruşturma yapılmışsa, kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmişse bu kararın bozulması gerekir ama burada asıl mesele otopsi yapılmamışsa veya yapılmışsa ama bir şey çıkmamışsa ispat meselesidir. , ölüm nedeni anlaşılamıyor. Ancak birisinin ifade vermeye gelmesi ya da şüpheli bir kişinin itirafta bulunması durumunda olayın soruşturma ve cezai kovuşturmaya dönüşmesi mümkün.

7 yaşındayken düşerek hayatını kaybettiği söylenen kız kardeşinin sorumlusu elbette Narin'in anne ve babası. Bu çocuğun engelli olup olmadığı da önemlidir. Küçük, yeterli bakım ve ilgiyi göstermediği için ölmüşse, ceza kanununda taksirle öldürme suçu, hatta aile hukukundan kaynaklanan bakım, eğitim veya destek yükümlülüklerine uymama suçu vardır, ancak bu suç burası gündemde değil. Söylediğimiz gibi bu bir delil hukuku meselesidir.

“YENİ DELİLLER GEREKİYOR”

Küçük kızın yani Narin'in ablasının neden hayatını kaybettiği ve bu ölümün kasıtlı suistimal veya ihmal düzeyinde subjektif sorumluluğunun bulunup bulunmadığı dikkate alınmalıdır. Yeniden incelenebilir ama bunun için yeni ve somut kanıtlara ihtiyaç olduğu aşikar.

“En ağır şekilde cezalandırılacaklarını düşünüyorum”

Soru: Gizli tanığın ifadesine göre bu toplu bir suç olabilir mi?

Ülke ve millet olarak gerçekten üzücü ve sarsıcı bir olayla karşı karşıyayız. Bir avukat olarak 8 yaşında ölen bu çocuğun davasına her türlü hukuki yardım ve desteği sağlamaya hazırım. Umarım en kısa sürede maddi hakikat ve adalet tecelli eder. Ancak olayı ve sonucunu görmeden kimse şunu veya bunu kesin olarak söyleyemez. Evet anlıyorum, herkes adaletin bir an önce yerini bulmasını istiyor, hatta suçlulara idam cezası verilmesi gerektiğini söyleyenler bile var. Bizde idam cezası yok. Yargılama sürecinde soruşturma ve kovuşturma aşamalarının tamamlanması gerekiyor. Kararı beklemek zorundayız. Yargılama sonunda suçtan sorumlu bulunanların en ağır şekilde cezalandırılacağını düşünüyorum.

21 Ağustos 2024'te kaybolan 8 yaşındaki Narin'i bulmak için uzun bir arama çalışması yapıldı. Sağ salim bulunmasını diliyorum. Herkese başsağlığı diliyorum. Artık maddi hakikatin ve adaletin sağlanması için kapsamlı bir soruşturma yapılması gerekiyor. En önemli delil çocuğun bedenidir. Açık kaynak bilgilere dayanılarak detaylı bir otopsi yapıldı. Klasik otopsinin ardından alınan numunelerin incelenmesinin ardından ölüm nedeni, kızın cinsel istismara uğrayıp uğramadığı, vücudundaki morluklar incelendi, çünkü ceza davasında suçlayıcı talebinizi somut bir şekilde ortaya koyuyor. kanıt.

Kamuoyuna yansıması açısından ilginç bir olay. Köy olan yer daha sonra mahalleye dönüştürülmüş, kapalı bir yapısı var, anlaşılan kimse bundan bahsetmediği için kızın cesedi hemen bulunamadı. Suçun kolektif olup olmadığına bakılmaksızın 6663 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 82. maddesine göre; 5237 sayılı Kanun'a göre suçun küçüklere karşı işlenmiş olduğu ve ölümün kendiliğinden meydana gelmediği için, suçun failleri ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılma riskiyle karşı karşıyadır. Birden fazla suç da ortaya çıkabilir. Bunların hepsi değerlendirilebilir. Bu suçun cezası ve infazı ağırdır.

Burada toplu suçluluk önemli değil ama suçu işleyen fail veya suç ortağının yanı sıra, suçun işlenmesinden önce, işlenme sırasında ve sonrasında suçu azmettiren veya yardım edenler de olabilir. Çocuğun öldürülmesine şu ya da bu nedenle katılanlar varsa hukuki durumları değerlendirilecek. Ancak çocuğun öldürülmesine katılmayıp daha sonra suçun delillerinin saklanmasına, değiştirilmesine veya ortadan kaldırılmasına katkıda bulunanlar varsa, bunlar çocuğu öldürme suçundan değil, çocuk öldürme suçundan yargılanacak. suça ilişkin delillerin yok edilmesi, saklanması veya değiştirilmesi.

Yardım ve ihbar yükümlülüğüne uymama suçu Türk Ceza Kanununun 98. maddesinde düzenlenmiştir. Ancak bu durumda çocuğun yaralanması gerekirdi. Çocuğun ölümünden sonra haberi olan kişi herhangi bir bildirimde bulunmadıysa Türk Ceza Kanunu'nun 278 ve 279. maddelerinin incelenmesi gerekir. Bir suçun işlenmesinin sonuçlarının veya böyle bir suçun sonuçlarının sınırlandırılması halen mümkün olmakla birlikte, bunu yetkili makamlara bildirmemek, bildirmeme suçu olarak tanımlanmaktadır.
Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi TCK'nın 279. maddesinde suç olarak tanımlanıyor. Ancak özel olayda otopsi sonrasında küçüğün özgürlüğünün kısıtlanması, küçüğün öldürülmesi ve cinsel istismar suçlamalarının ortaya çıkması halinde, toplanan deliller dikkate alınarak bu suça katılanların cezai sorumlulukları ortaya çıkacaktır.

Kısacası; “Kasten adam öldürme suçu, yaralanana yardım etmeme veya sıkıntısını derhal yetkili makama bildirmeme veya suçu bildirmeme suçundan farklıdır.”

İTİRAFÇI NE DEMİŞTİ?

“Şef'in evine çok yakın oturuyorduk. Sokaktan şefin (Narin'in amcası) geldiğini gördüm. Sular sık ​​sık kesiliyor, onun hakkında bir şeyler söyler diye düşündüm.

Patron arabadan inip yanıma geldi. Sonra arabasına gittik ve ön koltuktaki battaniyenin içinden bir şeyi havaya kaldırıp “Onu yok edeceksin” dedi.

İçeride birinin olduğunu gördüm ve şaşırdım. Salim Gülhan (Muhtar) bana seslenerek, “Aileni iyi düşün, sana 200 bin liradan fazlasını vereceğim” dedi.

Bu süre zarfında etrafımızda kimse yoktu. Daha sonra “Aracınızda çanta var mı?” diye sordum. dedi. Daha sonra arabanın bagajından rengini hatırlamadığım bir çanta çıkarıp Salim'e verdim.

Bebeği battaniyeye sarıp çuvalın içine koyduk. O sırada çocuk siyah şort giyiyordu. Vücudunda da kızarıklıklar vardı.

Daha sonra çantanın ağzına bağlamadan arabanın arka koltuğuna, paspasın olduğu yere koydum. “Beni dereye götürün” dedi ve eliyle orayı işaret etti. Doğruca mezarlığa ve villa alanına doğru gittim. Yoldayken vicdan azabı duydum. Ancak aldıklarımdan kurtulmam gerektiğini düşündüm, dere kenarındaki yol boyunca ilerleyerek uygun bir yer aradım ve arabamı dere kenarında durdurdum.

Çantayı arabamdan alıp elime tuttum. Çocuğun tüm vücudu çuvala girdi. Çocuğun ayağının kesilip kesilmediğini hatırlamıyorum. Çünkü çok heyecanlıydım.

Suyun olduğu bir alan vardı. Çantayı bu bölgede bıraktım. Çantanın birileri tarafından bulunacağını düşünerek üzerine bir taş koydum. Taşın büyüklüğü yaklaşık 15-20 kilo kadardı.

Yan yana taşlar vardı, üzerlerine çalı koymadım. Çünkü zaten örtülmüştü. Daha sonra buradan çıktım, arabaya bindim ve aynı şekilde oradan ayrıldım. Oradan ayrıldım.”

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir