Telegram'ın DSA kapsamındaki VLOP gereksinimlerini karşılamadığı iddia edildi

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Merkezi Dubai'de bulunan dijital platformun şu anda dünya çapında 900 milyon aktif aylık kullanıcı sayısını aştığı iddia ediliyor.

REKLAM

Belçika Dijital Hizmetler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Euronews'e yaptığı açıklamada, Telegram mesajlaşma hizmetinin, Telegram platformlarının 'Avrupa Birliği (AB) kurallarına göre 'Çok Büyük Çevrimiçi Platformlar'ın kısaltması olan VLOP olarak tanımlanmadığını söyledi. ) çünkü kullanıcı sayısı henüz yüksek değil. Bloğun aylık kullanıcı sayısının 45 milyonu aşmadığını belirtti.

Belçika Posta ve Telekomünikasyon Enstitüsü (BIPT) Euronews'e yaptığı açıklamada, “Hizmetin aktif kullanıcılarının nasıl sayıldığına bağlı olarak farklı sayılara ulaşılabilir” dedi.

Sözcü, “Şu ana kadar aylık 45 milyondan fazla aktif kullanıcıya işaret eden bir veri elimize ulaşmadı” dedi. BIPT, Avrupa Komisyonu ve Telegram arasındaki görüşmelerin devam ettiği belirtildi.

Telegram, Şubat ayında ortalama aylık kullanıcısının 41 milyon olduğunu ve bu rakamın, AB'nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamındaki aylık VLOP eşiği olan 45 milyonun biraz altında olduğunu söyledi.

Şirket, “Bu eşiğin hesaplanmasında yer alan sayının daha da düşük olduğuna inanılıyor, çünkü Telegram'ın yalnızca bazı özellikleri DSA kapsamında 'çevrimiçi platformlar' olarak nitelendiriliyor.”

Platformun kurucusu Rusya doğumlu Pavel Durov, daha önce şirketin 2024 yılında dünya çapında bir milyar kullanıcıya ulaşacağına inandığını söylemişti. Dubai merkezli uygulamanın şu anda dünya çapında aylık 900 milyon aktif kullanıcı sayısını aştığı iddia ediliyor.

Mayıs ayında Telegram, AB'deki yasal temsilcisi olarak Belçika'yı seçti. BIPT, VLOP haline gelene kadar platformun şeffaflık ve içerik denetimi gibi alanlarda DSA'ya uygunluğunu izlemekle görevlendirildi.

İlaç “konuşuyor”

Yakın zamana kadar AB yasa koyucularının platformdaki yasa dışı içerikle mücadele edecek çok fazla aracı yoktu.

Örneğin Telegram, uyuşturucu satıcılarının faaliyetlerinin izlenmesini zorlaştıran uçtan uca şifreli mesajlaşma özelliği sayesinde uyuşturucu satışı için popüler bir platform haline geldi. Bu tür yasa dışı ürünler için internette yayınlanan çok sayıda reklam, Telegram'ın neredeyse hiç müdahale etmediği izlenimini veriyor.

Alman polisi, şüphelilerin yasadışı uyuşturucu, sahte belge ve mal ticareti yaptığı altı federal eyaletteki soruşturma kapsamında 2020 yılında toplam dokuz Telegram sohbet grubuna el koydu. Polis, Telegram aracılığıyla yasa dışı mal ve hizmet ticaretinin “Darknet”teki ticaret platformlarına bir alternatif olduğunu söyledi.

Litvanya polisi Ocak ayında, artan çevrimiçi uyuşturucu kaçakçılığını önlemek amacıyla Telegram ve diğer sohbet uygulamalarını izlemek üzere özel birimler kurduğunu açıklamıştı. Polis, Telegram'ı aktif olarak kullanan kişilerle birlikte uyuşturucu satıcılarının sayısının da son yıllarda arttığını söyledi. Geçen yıl Riga polis birimi Telegram sohbetlerinde faaliyet gösteren 78 kişiyi tutukladı.

Hollanda'daki kamu yayıncısı NOS tarafından yapılan araştırma, yalnızca 2023 yılında 21 farklı sohbet grubunda yaklaşık 2,5 milyon ilaç reklamının yayınlandığını öne sürdü.

Bu yılın Mart ayında parlamentoya yazdığı bir mektupta ülkenin adalet bakanı, platformu denetlemenin “öncelikle Telegram'ın sorumluluğunda” olduğunu söyledi.

“Bu tür 'kendi kendini temizleme yeteneği' diğer sosyal medya platformları tarafından da uygulanıyor. Ben de bunu Telegram'da yapmaya kararlıyım. Ne yazık ki henüz başarılı olamadık çünkü Telegram ile iletişime geçmek ve değişiklik yapmak zor.” yazdı.

Telegram yorum talebine yanıt vermedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir