Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'ye ait olan Fenerbahçe-Kalamış Marina'nın özelleştirilmesine ilişkin karar 2013 yılında Resmi Gazete'de yayımlandı. O dönemde Kadıköy Belediyesi, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Vatandaşlar kararın iptaline karşı çıktı. Ancak tüm başvurular reddedildi. Daha sonra 2021 yılında yapılan ihaleyle 40 yıllığına Koç Holding'e satıldı. 2022 yılında özelleştirme kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından iptal edildi. Aynı yıl yapılan ihale ise tekliflerin yetersizliği nedeniyle yapılamadı. Türkiye'nin ikinci büyük marinası olan bölge için geçtiğimiz aylarda yeni bir ihale yapıldı. 27 turluk açık artırmada en yüksek teklifi 505 milyon dolarla Vahit Karaarslan adlı işadamı verdi.
Vatandaşlar daha önceki dönemlerde olduğu gibi bu özelleştirmeye de karşı çıkıyor. Özellikle marinadaki büyüme göz önüne alındığında yakındaki Kalamış Parkı'nın da gelişime açık olacağı akıllara geliyor.
“Vazgeçemeyecekler”
Cumhuriyet, konuyu Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı ile görüştü. Kösedağı, “İstanbul'da halkımızın oynadığı, çocukların koştuğu, Mart ayının geldiği, köpeklerin ve kedilerin serbestçe dolaştığı, insanların kaykaylara bindiği ender yeşil alanlardan biri olan Kalamış'ın hiçbir şekilde elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Süreçle ilgili açıklama yapan Kösedağı, şunları söyledi: “Kadıköy Belediye Başkanı olarak bu ihalenin şartnamenin kapsadığı alanı, ihalenin ne kadar süreceğini ve Kadıköy Belediyesi ile herhangi bir iş olup olmadığını bilmiyorum. Projenin Kalamış Parkı'nı kapsayıp kapsamadığını şu an bilmiyorum. 10 yıldır Kadıköy Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi meclis üyesiyim. Biz de o dönemde burada protestolar düzenledik. Yarış iptal edildi ancak yarış yeniden çağrıldı. Bu süreçte spesifikasyonlara ulaşmaya çalıştık ama dosyanın üzerinde “Gizlidir, paylaşılamaz” diye bir not vardı. “Bu bir devlet sırrı mı? Neyi paylaşamayız?” dedi.
“KADIKÖYLÜLER İZİN VERMEYECEK”
Kalamış Parkı'nda açıklama yapan Kösedağı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize bilgi vermeden burada en ufak bir inşaata bile başlayabileceklerini düşünmüyorum. Çünkü öncelikle Kadıköy halkı buna izin vermeyecektir. Buradaki marina eski ve yenilenmesi gerekebilir. Nasıl yapılır? Bölge nüfusu, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar, belediye ve gerekiyorsa büyükşehirin katılımıyla bir tablo kuruluyor. İhale yapılıyor ama en büyük ilgi sahibi olması gereken Kadıköy Belediyesi bu sürece dahil olmuyor. Aslında sadece burası hakkında değil, Haydarpaşa ve Fikirtepe'deki projeler hakkında da elimizde hiçbir bilgi yok. Bunu da yeşil alanları artırarak, mevcut vatandaşlarımızın turistik limana daha rahat girmelerini sağlayarak yapalım. Kadıköy'de güzel projelere imza atan insanlar var. “Konuşalım, ortak bir nokta bulalım.”