Uzmanlar, eskiden sıcak havalarda konforlu ve verimli çalışan klimaların da ciddi insan sağlığı sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
“Klima yoluyla bulaşan en önemli hastalık”klima hastalığı” olarak da adlandırılır ““lejyonelloz” Uzmanlar şunları ifade etti: “Lejyoner hastalığı, Legionella Pneumophilia adı verilen bir bakterinin neden olduğu zatürredir. Bu bakteri klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve sıcaklıkta çoğalır ve oradan da ortam havasına dağılır.
Salgınlar sıklıkla otel ve hastanelerde ortaya çıksa da bireysel vakalar olarak da rapor edilmiştir. Kişiden kişiye bulaşma gözlemlenmemiştir. Akciğerlere girdiği en önemli yollar solunum cihazları, havalandırma sistemleri ve hastanelerde hava yollarına uygulanan bazı işlemlerdir.
Vücut direnci düşük olan kişilerde hastalık daha kolay yayılabilmektedir. Diyabet hastalarında, alkoliklerde, kemoterapi hastalarında, kronik böbrek ve akciğer hastalığı olan kişilerde varlığı daha fazladır. En yaygın katkıda bulunan faktör sigara içmektir” dedi.
Uzmanlar, düzgün temizlenmeyen klimalarda gelişebilecek küflerin alerjik rinit ve alerjik astıma neden olabileceğini, araçlarda klimaların yanlış kullanımının sinüzit, kulak enfeksiyonları ve yüz felci gibi sorunlara yol açabileceğini unutmamamız gerektiğini söylüyor. Bu nedenle araçlarda klima kullanıldığında hava doğrudan yüzünüze ve göğsünüze yönlendirilmez. Ön cama doğru yönlendirmenin bu sorunların oluşmasını önleyeceğini iddia ediyor.